Quantcast
Channel: Skaraborgs Läns Tidning
Viewing all 12272 articles
Browse latest View live

”En stängning vore olycklig”

$
0
0

Att ordföranden i naturbruksstyrelsen Rune Hegland (MP) röt ifrån ordentligt i tidningen tidigare i veckan har gett eko högre upp i regionen. Hegland ville få slut på personalens protester mot det förändringsarbete som politikerna i naturbruksstyrelsen beslutat om.

Uddetorp viktigt

Regionstyrelsen kan visserligen inte ompröva beslut som naturbruksstyrelsen tar, men Johnny Magnusson menar att det kan finnas förmildrande omständigheter för just Uddetorp.

– Vi har ju försökt mildra effekten av att SLU lämnade Skara, sett till det vore det kanske inte så bra om Uddetorp försvann, säger han.

Utvecklingsnämnden

Naturbruksstyrelsen och dess förvaltning går under den regionala utvecklingsnämnden som ska finansiera insatser för att främja tillväxt och utveckling i Västra Götaland. De ansvarar också för uppdragsbeskrivning och finansiering av olika hel- eller delägda bolag och verksamheter, som exempelvis Naturbruksgymnasierna.

Ordföranden Birgitta Losman (MP) gick dock inte att nå för en kommentar kring Heglands uttalanden på torsdagen.

Ägarutskottet kan agera

En möjlighet för regionstyrelsen att ge sig in i diskussionen kring Uddetorp är om dess ägarutskott skulle aktualisera frågan, men i dagsläget finns inga sådana indikationer säger Johnny Magnusson.

Planerat möte på skolan

Med anledning av Heglands uttalande om att stänga ned skolan hade elevrådet på Uddetorp ett möte med tillförordnade rektorn Peter Jaern under onsdagen. De bestämde att ett möte ska ordnas med förvaltningschefen Kristina Athlei och naturbruksstyrelsens ordförande själv Rune Hegland. På mötet ska både elever och personal delta.

– Vi vill träffas och prata igenom det här så att vi kan få det så bra som möjligt, säger Jacob Hassel, ordförande i elevrådet på Uddetorp.


Bilist krockade – två gånger på en timme

$
0
0

Det märkliga händelseförloppet ägde rum på Västra Drottningvägen mellan Bälteberga och Liden vid lunchtid på fredagen.

Det första larmet om en trafikolycka inkom till SOS klockan 12.04. Den uppkom sedan en bilförare, som körde i riktning mot Tidaholm, påbörjat en vänstersväng. Det var något som den bakomvarande bilföraren inte uppmärksammade, med resultat att hon körde in i sidan på den svängande bilen framför. Hastigheten var förmodligen inte särskilt hög då de båda fordonens skador inte blev särskilt stora.

En medelålders kvinna avfördes till vårdcentral för kontroll, men enligt räddningstjänstens styrkeledare Perry Malmberg torde hela händelsen ha avlöpt förhållandevis väl.

Där hade historien kunnat vara slut – men det skulle komma mer.

Drygt en timme senare skulle den påkörda bilistens far köra sonen, i medelåldern, tillbaka i riktning mot Falköping – men missade att en bil från Nolgårdsgatan redan hade kört ut på 193:an. Resultatet blev en ny kollision och den här gången avlöpte det inte lika väl för sonen, som fick köras med ambulans till Skaraborgs Sjukhus.

SMHI varnar för stormoväder

$
0
0

SMHI:s varning handlar om mycket hårda vindbyar som väntas dra in på lördag. SMHI:s prognos talar om vindar mellan 21-24 meter per sekund

En klass 1-varning innebär en väderutveckling som väntas innebära vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Korvgubben nära konkurs

$
0
0

Enligt Skatteverket har ägaren skulder till staten på sammanlagt 211 482 kronor.

När Kronofogdemyndigheten tidigare skulle göra en utmätning av företagets tillgångar upptäcktes att det inte fanns några tillgångar som skulle täcka skulden. Det var efter det som Skatteverket lämnade in ansökan om konkurs.

Försök till mordbrand

$
0
0

Någon har samlat ihop en hög med papper och tänt på inne i Kvänarp IK:s klubblokal, närmare bestämt inne i en bastu. Det rörde sig förmodligen inte om någon som ville sitta i bastun och svettas, utan snarare om ett försök att förstöra.

Elden tog sig dock inte, och tilltaget upptäcktes tack vare resterna efter branden inne i bastun. Polisen har ingen misstänkt, men ärendet utreds som försök till mordbrand.

TV: Se när tjuvarna slår till mot Intersport

$
0
0

Med en stulen bil backade de två tjuvarna rakt in genom ingången till sportbutiken. Medan larmet tjuter för fullt är de två tjuvarna inne och stjäl ett antal jackor. Men istället för att läsa om hur det gick till – se filmen här ovan.

Törstiga får klättrade på varandra

$
0
0

Länsstyrelsen gjorde en kontroll av lantbrukarens fårbesättning i december.

Länsstyrelsens personal blev då vittne till hur desperat törstiga de ungefär 30 fåren var.

När lantbrukaren bar fram ett par hinkar vatten klättrade fåren, både tackor, lamm och baggar, på varandra för att komma åt vattnet. Lantbrukaren klämdes mellan djuren så att han inte klarade av att få vattnet i kärlet, utan han fick kasta in det sista.

Inte tillräckligt

Lantbrukaren sa att fåren vattnas på morgonen, mitt på dagen och på kvällen. Men länsstyrelsens kontrollant bedömde att djuren inte kunnat dricka sig otörstiga på morgonen, och vid vattningen som länsstyrelsens representant såg tog vattnet snabbt slut och långt ifrån alla djuren fick tillräckligt med vatten.

Avföring i ullen

Länsstyrelsens kontrollant konstaterade också att tre tackor och tre årslamm var mycket smutsiga i baken, avföring hade fastnat i ullen. Lantbrukarens förklaring var att han inte lyckats få tag i sin fårklippare för att klippa bort ullen.

Nu tvingar länsstyrelsen lantbrukaren att se till att fårflocken får tillräckligt med vatten.

Dessutom ska lantbrukaren se till att djuren avmaskas. Att avföring fastnat i ullen förklarar länsstyrelsen med att djuren drabbats av parasiter, son i sin tur gjort att djuren fått diarré. Därför måste lantbrukaren se till att djuren avmaskas, en grundläggande djurskyddsåtgärd, enligt länsstyrelsen.

Trafikolycka i blixthalkan

$
0
0

Det var klockan 21.15 som olyckan inträffade på länsväg 184 vid Härlunda. Det ska ha varit blankis på platsen och räddningstjänsten uppmanar bilister att ta det försiktigt på vägarna omkring Skara på grund av det. Ingen av de tre personerna i bilen skadades, men bilen blev så pass skadad att den fick bärgas från platsen. Trafiken påverkades inte överhuvudtaget av olyckan.


Köpte häst med skadad rygg

$
0
0

I maj 2012 köpte ett företag i Skaratrakten en häst av en uppfödare i Skaraborg. Hästen kostade 180 000 kronor och skulle användas som dressyrhäst. Enligt stämningsansökan som nu har lämnats in till Skaraborgs tingsrätt började hästen krångla tidigt. Den stegrade sig och var allmänt bråkig. Hästen tävlades ändå i över ett år, innan hästen röntgades i september 2013. Både veterinären på hästsjukhuset i Skara och en veterinär på veterinärmedicinska radiologen i Uppsala konstaterade att hästen hade trångt mellan tornutskotten i ryggraden, så kallade kissing spines, något som kan ge just de symptom som hästen uppvisade.

Båda veterinärerna skriver i sina utlåtanden att skadorna funnits lång tid. Radiologen i Uppsala menade att de är minst ett år gamla.

Köparen har försökt komma överens med säljaren, men det har inte gått och därför väljer företaget som köpte hästen att stämma företaget som sålde den. Köparen kräver pengarna tillbaka och dessutom 100 kronor om dagen som ersättning för kostnader för foder och stall, vilket tillsammans blir runt 280 000 kronor.

Så blev Gothia science till en prisbelönt park

$
0
0

Gothia science park har gjort Skövde omtalat. Varje år kommer delegationer från kommuner runt om i Sverige och från andra länder för att besöka teknik- och forskningsparken.

– Det handlar om de duktiga entreprenörerna, säger vd Patric Eriksson och lyfter också fram högskolans centrala placering och närheten till goda kommunikationer som delar i framgångsreceptet.

– Vi har skapat en närhet i Skövde. Från dag ett har vi drivits av tanken att möten mellan människor är viktigt. Träffas man regelbundet över en kopp kaffe skapar det ett förtroende, som leder till att tankar utbyts och att man tar hjälp av varandra, säger han.

Patric Eriksson har jobbat med parken allt sedan starten i slutet av 90-talet. Då var uppdraget att bygga upp en miljö som stimulerade nyföretagande bland studenterna och som skapade närhet till befintliga företag för att uppfylla deras behov av arbetskraft och forskningsutbyte.

Entreprenörskapet har genomsyrat alla delar av verksamheten och har även påverkat hur parken utvecklats.

– Vi har haft knappa resurser hela tiden och har fått skapa egna lösningar. Sedan har Skövde varit osedvanligt långsiktig i sin satsning för en kommun i sin storlek.

Första huset togs i bruk år 2000. Då var ambitionen 200 anställda hos företagen i Gothia science park. Efter tre år var målet uppnått.

– Då bestämde styrelsen tillsammans med kommunledningen, högskoleledningen och företagen att skaffa en större vision. Man skulle ha 500 sysselsatta här, berättar Patric Eriksson.

Det målet är också passerat. I dag arbetar ungefär 800 personer i Gothia science park i över 80 olika företag. Bara under senaste året har det skett 67 nyanställningar totalt.

Men det handlar inte bara om nya företag i parken. Vissa är helt nya, andra sedan länge etablerade och storleksmässigt finns allt från enmansföretag till verksamheter med 60-70 anställda.

– Det var länge en missuppfattning att Gothia science park enbart är en nyföretagarmiljö, men vi ville skapa en mötesplats mellan etablerade och nya företag samt akademin. Det skapar spänst. De etablerade företagen kan få nya idéer och blir mer mottagliga för forskningssamverkan. Det blir ett ekosystem där idéer skapar företag, som bidrar till forskning, som i sin tur leder till nya företag, menar Patric Eriksson och konstaterar att även internationella företag har börjat intressera sig för forskningsparken.

Nu tar styrelsen för Gothia science park sats mot framtiden. Visionen är klar – 1 600 anställda till år 2025.

– Det är inte orimligt, menar Patric Eriksson.

Framgångssagan vill växa ihop med Volvo

$
0
0

I år kommer styrelsen för Gothia science park att sätta sig ner tillsammans med Högskolan i Skövde och Volvo powertrain för att diskutera ett framtida samarbete.

– Vi ska titta på en industri- och ingenjörssatsning i Pentaområdet, som knyter samman området där Balthazar ligger med Resecentrum och högskolan, avslöjar Patric Eriksson.

Han är övertygad om att det på lång sikt behövs fler kontorsmiljöer närmare Resecentrum för Skövdes utvecklings skull.

– Det är ett attraktivt läge, nära kommunikationerna, och skulle underlätta rekryteringen av personal som inte bor här, menar han och påpekar att man redan dammsugit Skaraborg på personer med rätt kompetens, nu behövs också människor som pendlar hit.

Men det finns också möjlighet att bygga i området där Gothia science park ligger. Det kommunala bolaget Kreativa hus, som äger fastigheterna i parken, har byggrätter. Det har även det privata bolaget Kalkstenen, som äger högskolehusen. Ett dilemma är dock sättet som parken växer på. Det är kostsamt att bygga ett stort hus, som sedan kanske får stå tomt en tid.

Fast det kan gå undan också. Det är redan fullt i det nyaste huset i parken, E8, och det stod färdigt så sent som förra julen.

– Det finns begränsade ytor kvar för företagen att växa på inom den befintliga parken. Nu bör vi titta på nästa steg, säger Patric Eriksson.

Hans vision om parkens utveckling handlar inte enbart om byggnader. Han ser också spännande möjligheter när det gäller verksamheten där och vill gärna se en levande miljö dygnet runt och inte bara för dem som arbetar i området.

– Jag tror man kommer att se mer av kaféinslag där man är även utanför arbetstid. Miljön ska vara av sådan karaktär att den även är öppen för andra som inte arbetar i parken. Det ska vara en mötesplats, säger Patric Eriksson och nämner en idé som innebär att det byggs en utomhusteater på området, där det kan hållas kulturarrangemang.

– Det skapas mycket i gränslandet mellan kultur och näring, där finns saker att slå mynt av i framtiden, menar han.

– Jag vill skapa en miljö där människor kan vara och träffas.

Rent konkret vill Patric Eriksson se fler internationella företag som arbetar med produkt- och tjänsteutveckling i parken.

– Jag vill stärka de områden där vi redan är starka. Så att miljön här blir etablerad på världskartan, förklarar han.

Fler rena designföretag och fler verksamma inom området hälsa och vård står också på önskelistan.

TV-bilden tillbaka igen

$
0
0

Ett allvarligt fel på Teracoms sändare i Skövde gjorde att det inte blev någon bild på TV:n i bland annat Tidaholm, Skövde och Falköping. Enligt läsare gäller problemet även Skara och Hjo. Felet påverkade Sveriges televisions kanaler, TV 4 och Boxer.

– Vi har säkert fått ett hundratal samtal nu på morgonen, sa Mats Thunander på AMT Radio TV i Ekedalen Tidaholm tidigare.

Teracom skriver på sin hemsida att felet påverkade tv-sändningarna i Västra Götalandsregionen och att det pågick mellan klockan 09.28 och 10.24.

Singelolycka på väg 187

$
0
0

Bilen körde i diket och de båda personerna i bilen blev lindrigt skadade, uppger räddningstjänsten. Larmet om olyckan kom in klockan 11.17 på lördagen.

Kvinna körde av vägen

$
0
0

Bilen hamnade i diket i halkan. Kvinnan som satt bakom ratten klagade på nacksmärtor och åkte med en bekant till sjukhus i Skövde. Polisen fick in larmet vid 11.20-tiden.

Ett guldkantat år väntar

$
0
0

Nästa år bjuder på många spännande inslag. Inte minst för tidigare Skara-biskopen och skaraborgaren Lars-Göran Lönnermark, som med all sannolikhet kommer att förrätta vigseln när prins Carl Philip och Sofia Hellqvist gifter sig i Slottskyrkan i Stockholm den 13 juni.

– Jag ställer jag naturligtvis upp om jag får frågan, säger Lönnermark, som inte får avslöja om han blivit tillfrågad.

Med tanke på att han är överhovpredikant och har medverkat vid både kronprinsessan Victorias och prinsessan Madeleines bröllop vore det ingen överraskning om han finns med även denna gång.

Medalj till Marcus?

Spännande lär det också bli när skid-VM avgörs i Falun. Kommer Skövdes skidstjärna Marcus Hellner att ta några medaljer?

Och hur går det i nyvalet till riksdagen den 22 mars? Blir det någon skillnad alls eller står politiken inför samma utmaningar som i höstas?

Politiskt trögt har det i alla fall varit när det gäller FN:s åtta millenniemål. Ambitionen att bland annat halvera fattigdomen på jorden, stoppa spridningen av hiv och säkra en hållbar utveckling ska vara nådda före 2015 är slut, men det ser mörkt ut.

Kanske kan uttrycket yolo - "you only live once", som Henrik Schyffert och Fredrik Lindström lyft fram i föreställningen Ägd, förklara saken. I april kommer de till Skövde.

Hyllad pjäs

En annan hyllad föreställning som Skövdeborna kan se i vår är Dramatens uppsättning av Ann Heberleins Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, med skådespelaren Melinda Kinnaman.

Hon kommer till Stadsteatern där det också kommer att spelas musikal; Först Grease och sedan Ronja Rövardotter.

Samma dag som Grease har premiär, på trettondagen, spelar för övrigt Lasse Stefanz på Valhall.

Bland alla artister kan nämnas Jill Johnson, som spelar i arenan i februari, och Diggiloo-turnén, som i augusti för första gången gästar Skövde.

En annan premiär blir det i april då det ordnas barnmässa i arenan.

Slut på krig

I maj är det 70 år sedan Tyskland kapitulerade i andra världskriget och lika länge sedan som Skövdebon Ragnar Johansson stupade i Tredje rikets tjänst.

2015 är det också 20 år sedan Sverige gick med i EU och i sommar ordnas för första gången de europeiska spelen, ett "mini-OS" för enbart europeiska idrottare. Om vi får se några skaraborgare på pallen återstår att se.

Säkert är däremot att det introduceras nya sedlar i Sverige i oktober. Då har man till sista juni 2016 på sig att växla in de gamla 20-, 50- och 1 000-lapparna.


Träd över riksväg 47 åtgärdat

$
0
0

Trädet täckte tre fjärdedelar av vägen. Larmet kom in klockan 18.14.

Bil körde in i nedblåst träd

$
0
0

Trädet låg över ena körfältet på vägen, uppger SOS Alarm. Enligt uppgifter till SOS Alarm körde en bil in i trädet, men det fanns ingen bil på platsen när räddningstjänsten kom dit.

PRO återinvigde sin lokal

$
0
0

Det var första vanliga torsdagen för året och det var första träffen i de nyrenoverade lokalerna, så självklart skulle det bli återinvigning. PRO i Skara bjöd alla gästerna på smörgåstårta och kaffe. Det kom drygt ett 50-tal besökare. Barbro Ehn, Siw Widegren och Lena Johansson som utgjorde den torsdagens personal i köket hade fullt upp med att skära upp bitar och att koka kaffe.

Renovering

Besökarna kunde nu slå sig ner vid borden i en betydligt ljusare lokal. Tidigare var väggarna sjukhusgula och taket mörkt i en brun nyans. Numera är det vita väggar och tak. Taket har dessutom fått akustikplattor som förbättrat ljudmiljön ordentligt. Medlemmarna Åke Ericsson och Christer Kullberg har hållit i renoveringen. Åke har jobbat som snickare och Christer som målare innan de blev pensionärer. De har också haft god hjälp av flera hantlangare ur föreningen.

– Vi har kaklat i köket och satt in nya skåp, golven har bonats och vi har fixat till lokalen, säger Åke Ericsson.

Hemlig gäst

Varje torsdagsträff har en hemlig gäst, och den här torsdagen var det just Åke Ericsson. Han började med att berätta lite om sig själv.

– Jag flyttade till Skara 1955 och bodde i Teaterhuset. Jag har gått på Källeskolan och utbildade mig till snickare på yrkesskolan, säger han.

Senare blev han mätare i Skövde och det fackliga arbetet tog allt mer plats. Han har jobbat på Byggnads förbundskontor i Stockholm med bland annat förhandlingar kring LAS i avtalen.

– Men med barnen och barnbarn i Skara ville jag flytta tillbaka när jag blev pensionär, säger han.

Han var aktiv i PRO i Stockholm och är nu med i PRO i Skara.

– Jag gillar att göra saker och vara med och påverka. Föreningen är ju vi - den blir vad man gör den till. Vi måste hjälpas åt, säger han.

Aktiviteter

Det är många aktiviteter i lokalen på Djäknegatan under veckan. Föreningen fick liksom kommunens övriga pensionärsföreningar bidrag från kommunen för första gången 2014.

Totalt fick de nio föreningarna 100 000 kronor att dela på. PRO i Skara fick 39 000 kronor, en summa baserad på bland annat medlemsantal, aktiviteter och hyra. De har haft en kampanj under året för att värva nya medlemmar vilket resulterat i 75 nya medlemmar. De har också använt pengarna till att bland annat utbilda instruktör i Qigong så de har kvalificerad personal och startat fler aktiviteter för sina medlemmar.

– Pengarna ska arbeta och inte ligga i kassaskåpet, säger Ove Salomonsson.

Varg siktad på nya ställen

$
0
0

Den senaste månaden har varg observerats på olika platser i Skaraborg. Flera iakttagelser finns från Tidaholmstrakten runt nyår, och det senaste i raden är vargen som sågs strax söder om Skövde.

– Vi såg hur en varg kom upp på vägen kanske 25 meter framför oss, på väg upp mot Loringa gård, säger Per Ekberg.

– Det var inte likt något djur jag sett förut. Den var större, med lång, yvig svans och ett helt annat rörelsemönster än en hund.

Stressade djur

Joakim Furhoff på Loringa egendom har själv inte sett vargen.

– Men det är jägare som sett den, och vi har märkt hur hunden har varit vettskrämd och hästarna blivit stressade, säger han.

Länsstyrelsens viltspårare Gillis Persson kan inte bedöma iakttagelserna alls.

– Det måste bli spårsnö innan jag kan gå ut och säga att det har varit varg där. Det senaste säkra jag har är ett uppätet rådjur som vi hittade i Beateberg på trettondagen, och där hade vi vargspår.

Märk ut platser

Det finns uppgifter om både ensamvargar och två vargar tillsammans.

– Det vanliga är att två hannar springer ihop, och de kan röra sig över stora områden, säger Gillis Persson och berättar att den varg som sköts i Skåne i höstas tidigare hade rört sig i Tiveden.

Men allt som ser ut som varg är inte varg, det vet han av erfarenhet.

– Det går mycket rykten på Facebook. Men den som är ute mycket i skogen får gärna sätta upp en snitsel om de ser avföring från varg, eller om de märker att hunden luktar länge på en buske och blir orolig. Då har vi någonstans att börja när det kommer spårsnö, säger Gillis Persson som också har ett råd att ge till oroliga hästägare.

– Sätt upp en eltråd på 30-40 centimeters höjd runt hagen. Det stänger ute vargen.

Musikalisk teatervår ut i Skara

$
0
0

Skara teaterförening kan nu presentera sitt vårprogram. Det blir tre föreställningar från Riksteatern.

– Det är ett blandat program. Jag ser fram emot de här föreställningarna och hoppas att publiken kommer, menar Sten Andersson, ordförande i Skara teaterförening.

Först ut, den 3 februari på Nya biblioteket, är Djävla mansfôlk. Föreställningen – med musikalartisten Åsa Bergh och musikern Bo Sandberg – är en hyllning till Monica Zetterlund.

– Det är en fantastiskt trevlig föreställning. Jag tror den kommer passa de flesta, både unga och gamla, kommenterar Andersson.

Åsa Bergh tar avstamp i Värmlands mylla och utvandrarseriens Ulrika i Västergöhl och bjuder på klassiska svenska visor med texter av bland andra Hasse & Tage, Povel Ramel och Beppe Wolgers. Åsa Bergh spelade för övrigt Ulrika i Västergöhl i originaluppsättningen av Kristina från Duvemåla.

Absurd festmåltid

– Mellan låtarna blir det små monologer som Monica Zetterlund gjorde, säger Sten.

Den 10 mars på Nya biblioteket är det dags för Telegram från ett längtande hjärta med Sara Lindh och Niklas Fransson. De bjuder på sånger och berättelser av Cornelis Vreeswijk, Tom Waits, Edit Piaf, Dolly Parton, Evert Taube och Elvis Presley, Pär Lagerkvist och Kristina Lugn.

Teaterföreställningen Middag har Riksteatern premiär för den 24 februari. Den 9 april kommer Middag till Skara och Rosers Salonger.

Middag är en svart komedi om västvärldens galenskap och den privilegierade människans blindhet. Överklasskvinnan Adrienne arrangerar en middag för sin framgångsrike make och bjuder in till en absurd festmåltid.

Rollen som Adrienne spelas av Elisabet Carlsson, bland annat känd från filmen Grabben i graven bredvid.

Sten Andersson påpekar att den engelska versionen av föreställningen – Dinner – har fått fin kritik och spelats inför fullsatta salonger i London.

– Det är första gången den spelas här nu i svensk uppsättning. Jag tror väldigt mycket på den, det är en riktigt bra teaterpjäs, tycker Andersson.

Viewing all 12272 articles
Browse latest View live