Quantcast
Channel: Skaraborgs Läns Tidning
Viewing all 12272 articles
Browse latest View live

Helene tillbaka i Ullared

$
0
0

Kanal 5:s dokusåpa Ullared har blivit en riktig långkörare. På måndag den 19 januari är det premiär för sjätte säsongen.

Precis som sist finns Helene Zulauf från Skara med. Hon är tillbaka för att på nytt jaga saker som sätter guldkant på tillvaron.

– Men några karlar kommer jag inte att jaga den här gången, säger hon skrattar.

Nej, den här gången har Helene tagit med sig sambon Robert Lundberg. Paret träffades efter att förra säsongen spelats in. Nu får tv-tittarna följa dem när de utforskar varuhuset.

Party i det gröna

På plats finns förstås också Helenes shoppingväninna Mari-Anne Bengtsson från Stenstorp. Även hon har med sig sin kärlek och när Helene och Mari-Anne ordnar coctailparty på campingen i Ullared blir det en riktigt romantisk afton med bubbeldricka, chokladfontän och jordgubbar.

– Vi bjöd ner några vänner till festen, det var jättekul, berättar Helene Zulauf, som ser fram emot säsongspremiären.

– Jag har längtat efter starten. Förra gången var jag väldigt nervös, nu känns det bara bra, konstaterar hon.

Den här gången är hon inte heller lika lågmäld, utan mer sitt vanliga jag - den glada, spontana och positiva Helene.

– Men det är svårt när man inte har något manus, inflikar Robert Lundberg, som var lite nervös under inspelningarna.

– Ja, när de ställer frågor vill man gärna fundera över vilket svar som låter bäst. Men man får lita på att produktionsbolaget inte tar med de värsta sakerna. Sedan måste man ju vara beredd på att de kan klippa som de tycker blir bäst, menar Helene Zulauf.

Under säsongen får tittarna också träffa Helene hemma i Skara.

– Ja, jag blev lite förvånad när de ringde från produktionsbolaget och ville göra ett hemma hos-reportage, berättar hon.

Snabb städning

Tv-teamet ville komma dagen efter, så det blev bråttom att göra fint.

– Ja, det är nog den snabbaste storstädningen jag sett, säger Robert Lundberg och ler lite menande mot Helene, som var ganska nervös inför besöket.

Det hann dock bli fint i god tid. Allt höll dock på att sluta i katastrof. När Helene öppnat dörren för tv-teamet hörde de en hög smäll och ett klirr från köket.

– Jag hade ställt fram vitt mousserande vin - alkoholfritt förstås - som vi kunde skåla i och hade tagit av metallhättan. Nu hade korken farit ur av sig själv, krossat tre glas och hela golvet var fullt av glas och vin, berättar hon.

– Det var bara att städa upp och sedan kände jag att inget värre kunde hända. Det blev bra ändå i slutändan.


TV: Nu har julen dansats ut

$
0
0

Det är tradition att dansa ut julen i Vallegården i Eggby. Så gjordes även i år. På lördagen bjöd Eggby-Istrum-Öglunda bygdegårdsförening in till en eftermiddag med dans och lek.

Lekledare var Ann-Marie och Håkan Milton.

Inbrott på verkstad

$
0
0

Polisen fick in ärendet vid 10.20-tiden på söndagen. Någon har gjort inbrott på en verkstad i Arentorp genom att krossa en ruta och stulit en högtalare. Polisen har ingen misstänkt till brottet.

TV: Julen dansades ut i Skara

$
0
0

Det var fjärde året i rad som museet hade julgransplundring, eller julgransröste som museet också kallar det.

Axevalla Folkdansgille stod för musiken på museet. Det blev många traditionella sånger med danslekar som alla barn och vuxna kring de två granarna hängde med i.

– Det är 60-70 stycken barn här och det är två-tre vuxna till varje barn, upplyste Inger Widhja, museipedagog på Västergötlands museum.

Förra året var det cirka 150 barn på museets julgransplundring. Att det bara kom knappt hälften i år trodde Widhja berodde på snöovädret.

Museet arrangerade julgransplundringen tillsammans med Skara Gille och Axevalla folkdansgille. Skara Gille bjöd på korv och bröd.

Avslutningsvis fick barnen förstås godis.

– Personalen har gjort karameller som hänger i granen, påpekade Inger Widhja.

Personal skjuten när butik rånades i Tidaholm

$
0
0

Enligt polisen försökte en ensam gärningsman råna affären. En person som jobbar i butiken blev under rånförsöket skjuten med en pistol eller revolver. Ett skott avlossades och offret skadades allvarligt, dock inte livshotande. Enligt uppgifter till tidningen sköts personen i benet.

Vittnen uppger för tidningen att två personer som ska ha varit inblandade i gärningen, varav en var rånaren, lämnade platsen i en bil efter rånförsöket. De ska ha tvingats lämna platsen tomhänta.

På måndagsmorgonen hade polisen ännu inte gripit någon för brottet, som i nuläget rubriceras som grov misshandel samt försök till rån.

Kylig julgransplundring i Axvall

$
0
0

Det är inte så vanligt med julgransplundring utomhus, men i Axvall är det en tradition sedan många år. Och på söndagen var det dags igen.

Det dansades kring den stora julgranen utanför Husaren. En rad traditionella melodier framfördes av Axevalla Folkdansgilles Håkan och Ann-Marie Milton (på sång) samt Bengt-Åke Johansen (på elgitarr).

– Jag skulle ha spelat fiol, men det fick jag ställa in på grund av kylan, berättade Håkan Milton.

Bengt-Åke Johansen tyckte att det fungerade bra att spela elgitarr i minusgraderna, men trion valde att ta en liten paus mitt i framträdandet så att han skulle få värma fingrarna.

Det är Axvalls IF som arrangerar denna julgransplundring. Idrottsföreningen bjöd besökarna på glögg och pepparkakor. Och efter dansen dök två jultomtar upp och delade ut godispåsar till alla barn.

Miljontvister olösta i Arkivators konkurs

$
0
0

Lundbergs pressgjuteri i Vrigstad har stämts på 3,4 miljoner kronor av konkursboet för Arkivator, industriföretaget med bas i Falköping. Skälet är Lundbergs pressgjuteris agerande under Arkivators rekonstruktion, vilken föregick konkursen.

Lundbergs pressgjuteri krävde Arkivator på 6,4 miljoner kronor för att lämna tillbaka verktyg som Lundbergs hade, med hot om att annars avbryta leveranserna, vilka var avgörande för Arkivators produktion för Ericsson. Konkursförvaltaren framhåller att en part enligt lag inte får säga upp ett avtal på grund av att motparten ansöker om företagsrekonstruktion.

Verktygens värde är enligt konkursförvaltaren 3,4 miljoner kronor lägre än de 6,4 miljoner kronor som Lundbergs krävde och fick. Betalningen utfördes genom deposition på en advokatbyrå, för att undvika betalning under den pågående rekonstruktionen.

Spelade stor roll

Lundbergs pressgjuteri spelade en framträdande roll under rekonstruktionen av Arkivator. Företaget överklagade beslutet om Arkivators rekonstruktion ända till Högsta domstolen och fastställandet av ackordet till hovrätten. I diskussionerna om betalningen av verktygen framhöll Lundbergs att företaget skulle fortsätta att överklaga ackordet, om inte den begärda betalningen gjordes.

Lundbergs pressgjuteri motsätter sig kravet från konkursboet. Enligt företagets juridiska ombud var värderingen om 6,4 miljoner kronor för verktygen korrekt och även accepterat av företagsrekonstruktören.

Nya fakturor

Arkivators konkursbo har även stämt Skövdeföretaget JPD Verktyg på 1,3 miljoner kronor. Det gäller att JPD strax efter det att rekonstruktionen inleddes skickade tre fakturor på totalt 1,3 miljoner kronor till Arkivator, som också betalades. Summan av dessa tre fakturor är lika mycket som JPD hade i fordringar på Arkivator när rekonstruktionen inleddes. Enligt konkursförvaltaren levererades ingenting för de nya fakturorna, utan det var ett sätt att undgå att dessa betalningar skulle ingå i en ackordsuppgörelse.

JPD har bestridit kravet genom Lars Häller som juridiskt ombud. Enligt JPD var samarbetsavtalet sådant att JPD ägde verktyg som hade levererats till Arkivator och där förvarades i ett särskilt skåp. JPD:s företrädare kom för att hämta verktygen när rekonstruktionen inleddes, men verktygen var nödvändiga för att Arkivator skulle kunna fortsätta med sin produktion. Därför träffades enligt JPD en överenskommelse om att de skulle fakturera i efterhand, för att rädda produktionen på det krisande företaget. Enligt JPD godkände även rekonstruktören detta.

Konkursboet har även stämt företaget Svensk tryckgjutning i Vimmerby på 2,6 miljoner kronor. Enligt konkursförvaltaren ska företaget under rekonstruktionen ha fakturerat detta belopp utan att leverera någonting.

Bevakningar

Att ett antal ärenden i konkursen har gått till domstol innebär att det är svårt att uppskatta när konkursen kan avslutas och utdelning ske. Under hösten har det skett ett bevakningsförfarande för Arkivator och 300 aktörer har anmält att de har fordringar på Arkivator.

Konkursförvaltaren har gjort anmärkningar på 35 av dessa krav och hälften av dessa är godkända av bevakarna. Idag måndag 12 januari hålls ett förlikningssammanträde vid Göteborgs tingsrätt kring de bevakningar som fortfarande är tvistiga.

Bland de bevakningar som konkursförvaltaren anmärkt på finns Lundbergs pressgjuteris fordran på 8,5 miljoner kronor.

Konkursförvaltaren Lennart Molander uppskattar att utdelningsprocenten från konkursen kommer att bli 20-25 procent för de oprioriterade fordringsägarna.

Miljarder till spillo vid datorstrul

$
0
0

Omräknat i lönekostnader handlar det om drygt 30 miljoner kronor som arbetsgivarna förlorar på ett år, och då enbart för de personer som deltog i undersökningen.

Vision är övertygad om att flera miljarder går till spillo i landet på grund av datorer som trilskas. Bara inom Visions avtalsområde med 168 000 medlemmar motsvarar 26 minuters datorstrul om dagen 2,6 miljarder kronor på ett år. Eftersom en stor del av medlemmarna dessutom arbetar inom den offentliga sektorn handlar det ytterst om skattepengar som slösas bort, enligt Vision. Och då har vi inte ens gått in på den frustration som problemen skapar.

Vill ha skyddsronder

För att gå till botten med problematiken har facket långt gångna planer på att införa digitala skyddsronder ute på arbetsplatserna.

– Vi vill att man ska börja prata om detta som en arbetsmiljöfråga. Allt fler av våra medlemmar använder datorer och vi ser att de kan använda sin tid bättre om vi får system som fungerar, säger Mary Torsson, regionombudsman på Vision.

– Men det är också en psykosocial grej. Man slipper stress och kan göra sitt jobb på ett bättre sätt, fortsätter hon.

Utbildning saknas

Målet för Vision är att arbetsmiljön på skärmen ska bli ett lika självklart diskussionsämne som skrivbordsergonomin med höj- och sänkbara skrivbord är i dag.

Med hänvisning till siffrorna borde det, enligt Vision, finnas goda möjligheter att förbättra den digitala arbetsmiljön i kommuner, landsting och regioner.

Ibland kan det handla om en så enkel sak som att det behövs mer utbildning. I undersökningen svarar exempelvis fler än vart tredje person att de saknar utbildning för att använda sina datorprogram på ett effektivt sätt.

Tidstjuvarna till trots anser 75 procent att IT-systemen bidrar till att man känner sig säkrare på att arbetet blir rätt utfört. Drygt 60 procent tycker att IT-systemen har minskat stressen i arbetet.

Vision är ett fackförbund som organiserar personer som planerar och administrerar i välfärden, offentlig förvaltning och inom kyrkan med mera.

Stora stormskador

$
0
0

I Norra Vånga utanför Kvänum rapporteras om mängder med nedfallna träd som lämnat omfattande skador efter sig. Ett hus fick taket förstört efter att en gran blåst omkull.

– Det blev en ordentlig smäll. Vi hade grenar i fönstren och fick gå ut för att försöka lindra skadan. Men det gick knappt att gå raklång, säger den drabbade till GT.

Skogsägare drabbade

Även mänger med skog har fallit på grund av stormen. Hos Nina Jonsson i Norra Vånga föll mer träd än under stormen Gudrun.

– Men de större skogsägarna säger att totalt sett är det inte värre än Gudrun, det ligger inte som ett plockepinn i skogen den här gången, säger hon.

Stoppade trafik

I området där och på många andra håll runt, Skara, Vara och Götene stoppades trafik på grund av nedfallna träd.

– Det är allmänt stökigt på vägarna. De mindre vägarna är värst med många nedfallna träd, sa Lars Hedström, pressinformatör på Trafikverket under lördagskvällen.

Träden på vägarna ska dock inte ha orsakat några allvarligare olyckor.

Plåttak blåste av

Strax före niotiden på lördagskvällen larmades räddningstjänsten till en fastighet på Kungsgatan i Vara där delar av ett plåttak hade blåst av. Eftersom resterande plåttak riskerade att lossna spärrades vägen av fram till på söndagsmorgonen då stormen började bedarra.

Anders Ydergren på räddningstjänsten i Lidköping, Vara, Grästorp och Essunga kunde rapportera om en natt med många tuffa timmar.

– Natten har varit stormig! Det har varit fullt upp kan man säga. Det har rullat in larm precis hela natten fram till för ett par timmar sedan. Olyckor, bränder, plåttak som blåst i väg och allra mest träd över vägar. Men vi har inte haft några personskador vad jag vet, mest har det handlat om att förhindra att olyckor sker och till exempel hjälpa ambulansen och så, säger han.

Lindrigare i Skara

På räddningstjänsten i Skara, Götene, Falköping och Tidaholm har man kommit lindrigare undan stormen Egon. Enligt Tommy Emriksson dog de värsta vindarna ut kring midnatt, och därefter har det varit en i stort sett vanlig natt.

– Det var faktiskt väldigt lindrigt. Det är rätt gött, säger han.

Strömavbrott

Omkring 1250 av Fortums kunder och 250 av vattenfalls kunder i Falköping, Skara och Vara var på söndagsmorgonen utan ström. I Lerdala var det strömavbrott under hela natten, men någon gång mellan klockan sju och åtta på morgonen kom elen tillbaka. Eon hade under söndagsmorgonen inga strömlösa kunder i Skaraborg.

Så får du din stulna telefon tillbaka

$
0
0

Facebook delar Polisen information om hur mobiltelefoner som beslagtas och hamnar i deras stöldgodsregister ska komma tillbaka till rätt ägare.

IMEI-nummer

Det handlar om slå *#06# på sin telefon och notera den sifferkod som kommer upp på displayen. Om den som blivit av med sin telefon kan meddela mobilens IMEI-nummer, samtidigt som stöldanmälan görs, kan polisen söka på det i sitt register och därmed ökar möjligheterna att hitta rätt telefon till rätt ägare.

Fel person

Telefoner innehåller så mycket mer än bara telefonnummer. Där finns bilder och en mängd andra uppgifter som ofta är värdefulla för den som äger telefonen. Enligt polisen är det få som har sitt IMEI-nummer nedskrivet och utan det kan det händer det allt för ofta att den stulna telefonen lämnas tillbaka till personer som förmodligen inte är rätt ägare.

Grönt ljus för Europa

$
0
0

Sara Bogale Gunnarsson och Viktor Brunö från Skövde och Peter Svensson från Lundsbrunn är också med.

Calle Kindbom har vunnit den svenska uttagningen, men det här är faktiskt första gången han testar internationellt.

– Därför känns det extra roligt att jag fått med flera låtar, förklarar Kindbom.

Han arbetar just nu med sitt skivbolag, en talangjakt och andra projekt. Därför har han inte hunnit fundera speciellt mycket över sina chanser.

– Går det bra är det en extra bonus, förklarar han.

Fler Skövdebor

Sedan är det naturligtvis extra roligt att han skrivit en av låtarna med två andra Skövdebor. Låten "Play Me"är skriven ihop med sångerskan Sara Bogale Gunnarsson och Viktor Brunö - båda Skövde.

– Sara är en mycket bra sångerska och låtskrivare. Victor träffade jag och lärde känna när jag undervisade på musiklinjen i på Högskolan i Skövde, förklarar Kindbom.

Nu prövar de lyckan tillsammans på Cypern.

Moldavien nästa

Kindbom tävlar också med två bidrag i Moldaviens uttagning, som genomförs den 17 januari. Här handlar det om ”Love is from heaven” som artisten Nicollette Fyo ska framföra och ”Fire” som framförs av Julia Sandu.

– Jag har fått hjälp med att leta artister eftersom tiden inte räckt till. Ett av bidragen här har jag gjort tillsammans med Dan Fernström, vi skrev bland annat Björn Kjellmans låt ihop när sångaren gick till final i Sverige.

Den andra har sett dagens ljus ihop med Philip E Morris Åkerblad.

– En kul kille, som bland annat skrivit musik till amerikanska tv-serier.

Dessutom står Calle Kindbom bakom ett av de bidrag som skickats in till Irland.

Och mer är på gång.

Hittills har han fyra chanser att ta sig till Europafinalen.

Lundsbrunnslåt

Ute i Europa tävlar också Peter Svensson från Lundsbrunn. Han står bakom "In these arms" på Cypern.

Därmed kan Sverige få med mer än en låt till den stora finalen.

TV: Hans bror sköts i rånförsöket

"Frustration bakom uttalande"

$
0
0

– Jag hade kanske inte uttryckt mig så, men jag förstår frustrationen som ligger bakom hans uttalanden, säger Losman.

Hon menar att Heglands uttalanden ska ses i skenet av att styrelsen inte lyckats få personalen att förstå den goda vilja som ligger bakom förändringsarbetet som pågår.

– Vi vill ju rädda skolorna, men vi kan inte längre driva skolorna som på 70- och 80-talen. Vi måste ha moderna skolor som fyller lagkraven och därför krävs förändringar, säger hon.

Att personalen visar missnöjde över förändringsarbetet som pågår har hon ändå förståelse för.

– Så fort man ändrar med något så kan det bli lite motigt och jobbigt.

Även om Hegland i sina uttalanden hotat med att stänga Uddetorp om inte lärarnas protester upphör så är det inte så hon tolkar det.

– Utsätts man för hårt tryck och har svårt att ta med sig personalstyrkan, så kan det bli så. Men visst ska man vara försiktig i sitt ordval, för det kan feltolkas, säger Birgitta Losman.

Samtidigt är hon tydlig med att det inte är aktuellt att stänga någon Naturbruksskola.

”Borde be om ursäkt”

$
0
0

Alex Bergström är Socialdemokraternas första namn i regionen och han är ledamot i ägarutskottet. Han ser väldigt allvarligt på att en förtroendevald uttalar sådana hot.

– Att hota personal och tjänstemän med att lägga ner skolan för att de har en annan åsikt strider helt och hållet mot principen om en demokrati. Alla ska ha rätt att uttrycka sina åsikter och ha rätt att tycka som de vill, säger han bestämt.

Stick i stäv

Alex Bergström är förvånad över Rune Heglands uttalande.

– Regionen har beslutat att satsa på naturbruksskolorna och ha kvar sex skolor. Regionutvecklingsnämnden har skjutit till pengar till verksamheten för den är viktig. Vi vill att naturbruksskolorna ska vara en motor för de gröna näringarna och satsa mer på vuxenutbildningar. Ordförandens uttalande går helt stick i stäv med detta. Har han verkligen stöd i partiet för ett sådant uttalande, säger Bergström.

Panikartat

Alex Bergström anser att Rune Hegland borde be om ursäkt för sitt uttalande.

– Det var så många grova ord så han kan ju inte ha sluntit med tungan. Ett sådant uttalande kan leda till arbetsmiljöproblem för personalen på skolan. De behöver lugn och ro, säger han.

I fredagens tidning säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, att en möjlighet kan vara att ägarutskottet aktualiserar frågan.

– Det känns lite panikartat att ta till en sådan åtgärd på grund av ordförandens uttalande. Men blir det aktuellt kommer vi göra det, säger Bergström som är ledamot i utskottet.

Begränsade skador efter stormen

$
0
0

Stormen Egon har dragit vidare. Nu tar arbetet med att se över skadorna vid. Redan under helgen började de första skaderapporterna droppa in via e-post till försäkringsbolagen och på måndagen gick telefonen varm.

– Det har varit en kraftig storm, men rapporteringen av skadorna tyder i nuläget på att de ändå varit begränsade, säger Ulf Lindholm.

Hans känsla är att de södra och sydvästra delarna av Skaraborg har drabbats värst.

– Det handlar om delskador på tak på ekonomibyggnader och en del skogsskador på träd som blåst ner, berättar Ulf Lindholm.

Däremot verkar bostadshusen ha klarat sig bättre, men finns förstås undantag. I Norra Vånga, utanför Kvänum, förstördes taket på en villa efter att en gran fallit på huset.

Annars handlar det mest om enstaka tegelpannor som har blåst ner och en del bilar har också skadats.

– Det går inte att jämföra den här stormen med Gudrun eller Per. Då var det mycket stora skogsskador, det har vi inga indikationer på nu, säger Ulf Lindholm.

Annica Gerentz, kommunikationsdirektör hos Skogsägarna Södra håller med.

– Vi arbetar med en inventering just nu och även om vi kommer att ha en tydligare bild i morgon, så kan vi redan nu se att skadorna är mindre än förväntat.

– Under stormen Gudrun föll 75 miljoner kubikmeter träd, under Per 16 miljon kubikmeter, det är vi inte i närheten av nu. Våra medlemmar har lärt sig att ta hand om och att sköta sin skog, fortsätter hon.

Södra rekommenderar nu drabbade skogsägare att ta kontakt med skogsinspektorn i sitt område för att få hjälp och råd.

– Det är väldigt farligt att arbeta i stormfälld skog, så det gäller att vara försiktig, menar Annica Gerentz.

 


Många utan telefon

$
0
0

Exakt hur många skaraborgare som saknar telefon är i dagsläget oklart. Hos företaget Relacom arbetas nu för fullt för att försöka få överblick över och åtgärda felen.

– Tittar man enbart på de felanmälningar som kommit in, så är det åtta gånger som många som normalt, säger Christer Johansson, områdeschef Skaraborg hos Relacom.

Det är framför allt nedfallna träd på ledningarna som skapar problem, men också korskopplingsstationer har slagits ut när strömmen försvunnit. – Vi kämpar på så gott vi kan med övertid och genom att låna in folk, men det är svårarbetat. Vi måste ta hänsyn till säkerhetsaspekten när det blir mörkt och med lutande träd, säger Christer Johansson, som i dagsläget inte vet när alla fel kan vara åtgärdade.

– Ett fel kan ta allt från en halvtimme upp till en hel dag att åtgärda.

Varierande väder engagerar

$
0
0

Vindarna har mojnat efter stormen Egon. På SMHI i Norrköping kan meteorologen Marcus Sjöstedt konstatera att den blev ungefär som förväntat.

– I Skaraborg nådde vi ganska höga noteringar. Ett par stationer hade vindstyrkor på upp mot 30 meter per sekund. Högsta mätningen gjordes på Naven i Vänern med 31,3 meter per sekund. Det var en bra bit över nivån för stormstyrka, konstaterar Sjöstedt.

Dagarna innan varierade uppgifterna om vart det kraftigaste vindbandet skulle gå, men ett dygn innan tog banan en mer fast riktning och utifrån det utfärdade SMHI sedan sina varningar.

– Vi hade en klass 1-varning från början för Skaraborg, men den utökades sedan till klass 2. När vi utfärdar varningarna ger vi så klar och tydlig information som möjligt om vad som gäller, men det kan också förändras beroende på hur läget utvecklas, säger Marcus Sjöstedt.

Jämfört med Svea, som passerade södra Sverige en dryg vecka tidigare, drabbades Skaraborg betydligt hårdare av Egon, trots att informationen inför de båda väderlägena gav ett annat intryck.

Sjöstedt menar dock att SMHI gjorde sitt jobb i båda fallen.

– Det viktiga från vår sida är att vi kommer ut med ett tydligt budskap om väderläget, hur den informationen sedan används kan vi inte styra över. Vad gäller Svea utfärdades aldrig någon klass 2-varning för Skaraborg.

– Svea var för övrigt svårprognostiserad på grund av ett osäkert läge. Lågtrycket bildades sent och det var klurigt att se vart det skulle blåsa mest då det var hoppigt i prognosmodellerna. Den gick lite sydligare och lågtrycket blev inte så djupt som prognoserna sagt, förklarar Sjöstedt.

Vi har just nu ett väderläge med en hel del variation från ena dagen till den andra avseende både temperatur och nederbördstyp. Vad är det som styr att det ser ut som det gör just nu?

– Det ligger kall luft runt Grönland upp mot polen och betydligt varmare luft söderut. När de båda luftmassorna möts uppstår stora tryckskillnader som i sin tur skapar de lågtryck som för närvarande dominerar vädret i Sverige.

– Sedan har vi jetströmmen, en kraftig vind på höjd, vars bana styr de olika luftmassornas läge. Just nu ligger den ovanför Nordatlanten vilket påverkar var lågtrycken bildas.

Är det här vädret svårprognostiserat?

– Våra vädermodeller är ganska bra på att fånga lågtrycken som kommer in så där är det förhållandevis lätt. Men sedan sker många förändringar lokalt vilket gör att man inte kan säga exakt hur det kommer att bli inom begränsade områden.

Hur ser det ut framöver? Är det någon riktig vinter på gång?

– Vi har fortfarande en del nederbördsområden och lågtryck som kommer att beröra Skandinavien den kommande veckan, så det varierande vädret kommer att fortsätta. Vi jobbar som mest med 10-dygnsperioder. Det är svårt att säga något längre fram i tid än så.

– För att läget ska förändras från det vi ser nu krävs ändringar i den storskaliga strömningen. Vi ser inga tecken på det, men det kan fortfarande hända under innevarande vinterperiod. Får vi ett mer högtrycksbetonat väder medges kalluft komma ner norrifrån och då blir det kallare.

Överklagar rivningsbeslut igen

$
0
0

Förra året berättade SkLT om det äldre par som fick ett föreläggande från länsstyrelsen om att deras färdigrenoverade sommarstuga i Öglunda måste rivas samt att de riskerar ett vite på 100 000 kronor. Länsstyrelsen krävde också att fastighetsägarna skulle ta bort ett staket och en grusad uppfartsväg.

Länsstyrelsens föreläggande gjordes med stöd av miljöbalken och med hänvisning till strandskyddsbestämmelserna. Stugan ligger i ett område där särskilda strand- och landskapsbildsskyddande lagar gäller.

Före renoveringen hade stugan, som tillhört parets familj i generationer, under en längre tid varit obebodd och var rejält nedgången. Eftersom sommarstugan var så eftersatt gjorde länsstyrelsen bedömningen att området runt stugan återgått till att vara allemansrättsligt tillgängligt.

Paret överklagade länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt. De yrkade att föreläggandet skulle upphävas och att syn skulle hållas vid sommarstugan.

Nyligen fick paret beskedet att mark- och miljödomstolen avslår överklagandet. Ett högst oväntat besked för fastighetsägarna, som var helt inställda på att kallas till tingsrätten.

– Vi har blivit överkörda, tycker kvinnan som äger sommarstugan i Öglunda.

Ger inte upp

I domen skriver mark- och miljödomstolen att en omfattande fotodokumentation gör att det är obehövligt att hålla syn. "Av fotodokumentation framgår att tidigare byggnad var förfallen och att byggnaden och tomten inte nyttjats under lång tid. Tomten kan därmed inte anses ha varit ianspråktagen på ett sådant sätt att allmänheten avhållits från att beträda området. Då allemansrätten således återinträtt är de vidtagna åtgärderna av sådan art att de kräver strandskyddsdispens. I avsaknad av strandskyddsdispens ska de utförda åtgärderna tas bort", anger domstolen som domskäl.

– Jag ska betala 100 000 kronor i böter, riva huset och sedan ska jag ta bort en väg från 50-talet och ett staket som inte mitt, sammanfattar kvinnan domen kritiskt.

Men hon och hennes man ger inte upp. Man vill ha prövningstillstånd och överklagar nu beslutet till mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt. I överklagandet ifrågasätter parets advokat mark- och miljödomstolen val att inte hålla någon syn vid sommarstugan: "Att titta på suddiga fotografier är ej jämförbart med att okulärbesiktiga fastigheten. Exempelvis staketet finns ej med på bilderna".

Angående att "allemansrätten återinträtt" uppges i överklagandet bland annat att fastighetsägaren haft ständig och regelbunden tillsyn av fastigheten.

I överklagandet yrkas att mark- och miljööverdomstolen med ändring av mark- och miljödomstolens dom förordnar att länsstyrelsens beslut om vite undanröjs, att sommarstugan inte behöver rivas och att vägen och staketet inte behöver tas bort.

Sodexo tar över tågstädning i Västra Götaland

$
0
0

Pendeltågen trafikerar Göteborg, Borås, Uddevalla, Varberg, Falköping och Skövde.

All pendeltrafik i Västra Götalands län sköts av Västtrafik. Enliget ett pressmeddelande fick SJ för en tid sedan förnyat uppdrag att köra tågen. SJ har gett i uppdrag åt Sodexo att sköta städningen av tågen med start i december 2014.

TV: Dressyr på Grevagården

$
0
0

Under helgen hölls dressyrtävlingen Snölyktan Cup hos Grevagårdens ryttarförening. Närliggande ridklubbar hade inbjudits. Omkring 40 ekipage var registrerade för att delta i lördagens tävlingar, men en del fick avstå på grund av vädret. Skövde Nyheter tog ett snack med Malin Andersson från Mariestads ridklubb.

Viewing all 12272 articles
Browse latest View live