Quantcast
Channel: Skaraborgs Läns Tidning
Viewing all 12902 articles
Browse latest View live

Guldmejl hos polisen raderades

$
0
0

En tjänsteman inom polismyndigheten i Västra Götaland begick tjänstefel efter att ha raderat ett mejl i ett upphandlingsärende.

Hösten 2013 hade personen uppdraget att handlägga försäljning av fem kilo beslagtaget guld. Tre aktörer fick en inbjudan att lägga anbud på försäljningen. När tiden för inbjudan gått ut hade endast en aktör visat intresse. Myndigheten ansåg dock att provisionen var oskälig men på ett möte med aktören förklarade ansvariga att man var villig att förhandla. Aktören skulle tänka på saken och återkomma i ärendet.

Den 9 januari i fjol beslutades att upphandlingen skulle avbrytas och godset säljas av polismyndigheten. Två veckor senare blev myndigheten kontaktad av aktören som menade att polisen felaktigt hävdat att han som anbudsgivare vidhållit anbudspriset. Han hänvisade till ett e-postmeddelande till ansvarig tjänsteman där det ska ha framgått att han var villig att förhandla om provisionen. Tjänstemannen blev av sin chef uppmanad att söka igenom sin e-post och meddelade sedan att det inte gick att hitta, att hen förmodligen rensat bort av misstag.

En genomgång av mejlen visade att meddelandet inkommit 9 januari men den 27 samma månad tagits bort. Tjänstemannen har erkänt utan omsvep och uppgett att när hen såg meddelandet först i slutet av januari drabbads hen av panik och tog bort det.

Länspolismästaren bedömer att tjänstemannen åsidosatt sina skyldigheter i tjänsten, dels genom att inte skriva ut och registrera handlingen dels radera den när hen i efterhand hittade den och de facto undanhållit myndigheten att den inkommit.

Nu vänder sig polismyndigheten till personalansvarsnämnden att avgöra disciplinpåföljd.


Rolexrånarna överklagar domen

$
0
0

Tre män hemmahörande i Lidköping dömdes i december för en klockstöld hos en kvinna boende i Skövde. SLA skriver att de tre männen som dömdes till 2, 4 och 4,5 års fängelse nu överklagar Skaraborgs tingsrätts dom.

Mannen som dömdes till 4,5 års fängelse samt mannen med ett tvåårigt fängelsestraff vill få hovrätten att ogilla åtalet i sin helhet. Mannen med 4,5 års fängelse förnekar även all inblandning och menar att han inte befunnit sig i Skövde förrän polisen hämtade honom.

Handskarna med mannens dna på som funnits i kvinnans hem påstår han att ha lånat ut till den tredje åtalade, som dömdes till 4 år. Dessutom säger han sig ha ett vittne som kan bekräfta hans närvaro i Lidköping under tiden av stölden.

Mannen som dömdes till ett tvåårigt fängelsestraff uppger sig också vara oskyldig.

Den tredje rånaren vill få sitt brott bedömt som rån av normalgraden istället för grovt rån och därmed få kortare fängelsetid.

Högre straff

Även åklagaren vill få hovrätten att ändra domen till ett högre straff för mannen dömd till två års fängelse, till grovt rån och längre fängelsestraff.

Den rånade kvinnan vill också se att samtliga inbladade döms för grovt rån. Med bundna fötter och händer samt tejp för nästa och mun trodde hon att rånarna skulle ta livet av henne.

Locket på efter extra personalmöte

$
0
0

Man möttes med anledning av Naturbruksstyrelsens ordförandes utspel i SkLT på onsdagen. Rune Hegland hotade då med att Uddetorp kan stängas ned om inte personalen accepterar de förändringar som politikerna beslutat om.

Ingen press var välkommen att närvara vid mötet som pågick i en knapp timme.

Det beskrivs efteråt som lugnt och sansat. Ingen ska ha blivit påhoppad för de utspel som personal gjort i media. Enligt uppgifter till SkLT ska personal och tf rektor vara överens om att man nu vill ha lugn och ro på skolan. Det ligger inte i någons intresse att svarta ned sin skola. I övrigt vill ingen kommentera mötet närmare.

Ingen var villig att uttala sig om vad som skett på mötet. När SKLT tog kontakt med tillförordnad rektor, konsulten Peter Jaern var han ovillig att uttala sig om mötet.

– Jag kommer att uttala mig vid ett senare tillfälle, säger han.

Enligt P4 Skaraborg beslutades det att personalen på Uddetorp från och med nu ska få mer information om de förändringar som rör deras skola.

Känner inte igen sig

$
0
0

Personal på Uddetorp samlades i går morse för att prata igenom Rune Hegland uttalande i gårdagens SkLT. Han är ordförande i naturbruksstyrelsen och han hotar med att stänga en naturbruksskola om inte lärarna på Uddetorp följer riktlinjerna om hur man uppför sig. Personalen känner inte igen sig i beskrivningen av situationen och är kritisk till flera av påståendena.

Att de ska ha slitit ut fem-sex rektorer känner de inte igen. Rektorerna som slutat har inte varit så många och de flesta som slutat de senaste åren har blivit handplockade till andra uppdrag eller förflyttade av naturbruksstyrelsen eller förvaltningschefen.

– Det har alltid varit en bra stämning på skolan och rektorerna har trivts, säger en person som jobbar på skolan.

Frågor utan svar

Hegland menar att han och förvaltningschefen Kristina Athlei, blev dåligt bemötta av personalen på skolan vid ett informationsmöte i höstas.

– Vi ställde frågor om skolans framtid, men fick inget svar. Vi krävde ett möte där de skulle svara på våra frågor men det fick vi inte heller, säger en ur personalen på skolan.

Det, och artikeln den 15/12 i SkLT, är bakgrunden till det öppna brevet till Kristina Athlei som personal på Uddetorp skrev och som publicerades i SkLT den 5 januari.

– Vi vill visa på vår situation på skolan. Det är tråkigt att vi inte fick något svar av Kristina Athlei då heller, säger personen.

Räknar

Rune Hegland menar att personalen inte drar jämnt, något som de tillbakavisar liksom att de inte skulle vara för förändringsarbetet.

– Vi är i grunden för förändringsarbetet och vi tycker inte att vi drar åt olika håll.

De är också fundersamma till hur Hegland räknat då han i tidningsartikeln säger att skolan haft för mycket personal anställd sett till elevantalet. Han menar att de legat på under fyra elever per lärare.

– Vi förstår inte hur han räknar. Han måste räkna all personal som finns på skolan som lärare för att komma fram till det resultatet, säger en som är anställd på skolan.

Arbetet pågår som vanligt på skolan. Eleverna är sedan igår tillbaka från jullovet.

– Vi i personalen tycker egentligen att det är fel att debattera i massmedia, men vi kände att nu var det dags. Vi vill bara ha svar på våra frågor från ledningen, och återfå vår arbetsro och framtidstro på skolan.

Friad polis döms för dataintrång

$
0
0

Brotten som polismannen nu döms för är två sökningar som mannen gjorde 2012 på sitt eget personnummer i registret. Sökningar på sig själv är inte tillåtet, och mannen gjorde två sökningar med bara sju sekunders mellanrum, skriver Sveriges radio Skaraborg.

Tingsrätten ansåg inte att det gick att utesluta att någon annan gjort sökningen, och friade honom. Men hovrätten meddelade alltså på torsdagen att de anser honom skyldig till dataintrång, skriver Sveriges radio Skaraborg. Straffet blir 12 000 kronor i böter, plus att polisen ska betala advokatkostnader på nästan 9 000 kronor, enligt SR Skaraborg.

Hjälparbetare: ”Det bästa vore om tiggarna åker hem”

$
0
0

Per Stridh är en av personerna bakom hjälporganisationen Slättmissionens Hjälpande Hand i Stenum. Organisationen samlar in pengar och åker med lastbilar med förnödenheter till bland annat Rumänien.

Man har också hjälpt de rumänska tiggare som finns i Skara. Förutom att man skänkt kläder och mat till dem var det Slättmissionens Hjälpande Hand som i höstas gav rumänerna den husvagn de nu bor i.

För ett par veckor sedan skickade hjälporganisationen pengar som samlats in till Skararumänernas familjer. Pengarna går i första hand till mat.

Stridh anser att det bästa är att hjälpa tiggarna på plats i deras hemland.

– I Baia De Arama, tio mil ifrån där de (Skararumänerna) bor, har vi byggt upp ett dagis och ordnat upp så att många romska familjer fått ordning på sina liv, berättar han.

Har du gett de rumänska tiggarna i Skara några råd?

– Vi uppmanar dem att åka hem, för det här är ingen framtid. Men de säger att det är ingen som hjälper dem hemma.

– De säger att de är utstötta och där får de ingen hjälp.

Omsorgsförvaltningen i Skara kommun har erbjudit rumänerna betalda hemresor, men det har de således tackat nej till.

– Så länge människor fortsätter ge dem pengar ju längre stannar de. Och risken är att det kommer fler om vi fortsätter att ge, kommenterar Stridh.

I Skara anordnas den 19 januari ett möte med representanter från kyrkorna, kommunen, Röda korset och Slättmissionens hjälpande hand. Tanken är att man ska göra en gemensam insats för de rumänska tiggarna.

Men redan nu i veckan har Stridhs hjälporganisation saker på gång. Man planerar att ge rumänerna ett stort skåp med värme, där de kan sova. Husvagnen de har är både trång och kylig.

– Det är ett isolerat transportskåp. Det är ett skåp som har suttit på en lastbil som är vinterisolerat så man kan köra in värme i det, förklarar Per Stridh.

Frågan är dock om rumänerna får ha kvar sitt läger utanför Fokus folkets park. Parkledningen har tröttnat på allt skräp på platsen och vill att rumänerna ska flytta därifrån.

TV: Vet du vad detta är?

$
0
0

Före flytt och nedpackning bad vi personalen på Skövde stadsmuseum att ta fram fem av de mest udda sakerna i museets samlingar. Se filmen där museichef Martin Lindor visar och beskriver föremål nummer 5. En grej i mässing som inte ens museipersonalen kan identifiera. Kan du hjälpa dem?

Skicka in ditt förslag till tavling@vgt.se och skriv Gissa föremålet 5 i ämnesraden. Vi lottar ut trisslotter och varma mössor bland dem som deltar! Vi vill ha ditt svar senast den 6/1.

Kommuner fixar olika mycket

$
0
0

I början på 2000-talet började kommuner runt om i landet att inrätta så kallade fixartjänster. Tanken var att förhindra fallolyckor i hemmen när gamla själva gav sig upp på stolar och stegar för att byta exempelvis glödlampor eller gardiner. Enligt Sveriges Radio hade ett drygt 30-tal kommuner i landet för några år sedan valt att dra in tjänsten av besparingsskäl. Tjänsten är inget som kommunerna måste erbjuda, men ska enligt en studie från Linköpings universitet ha ett stort samhällsekonomiskt värde då fallolyckor kan förhindras.

Frivillig tjänst

Fixartjänster finns idag i såväl Skara som Götene och Vara. Men då det inte är något som kommunerna måste erbjuda så ser satsningen också lite olika ut. I Vara arbetar Roland Bengtsson på heltid med att hjälpa gamla i deras hem.

– Jag började hösten 2012 och har haft drygt 220 olika kunder sedan dess, berättar han.

Glada över besöket

Förra året var han ute på omkring 400 uppdrag och ser sin insats som värdefull för de gamla.

– Man gör ju en insats och jag ser att de blir så glada över att någon också kan ta sig tid att sitta ned och prata lite när man ändå kommer ut för att byta en glödlampa eller hämta grejer ur ett förråd, säger han.

I Vara får alla som är 65 år eller äldre hjälp om de behöver det, oavsett om de är beviljade insatser från kommunen eller inte. Tjänsten är dessutom gratis för alla.

Halvtid i Götene

I Götene är åldersgränsen för de som kan få fixartjänst något högre. Alla från 67 år och uppåt kan be om hjälp. Även där är tjänsten gratis, men där har man nöjt sig med en halvtidstjänst.

– Men vad jag förstår så får alla som vill hjälp ändå, säger enhetschefen Ann-Charlotte Jakobsson.

105 kunder i Götene

Hennes känsla är att intresset har minskat något, men menar att de som är i behov av tjänsten får information.

I Götene har Ingela Ottosson, som är den som åker ut till de gamla, en del att göra ändå.

– Just nu har jag 105 kunder och jag gör allt möjligt som har med klättring att göra, allt för att minska risken för fallskador, berättar hon.

Skara ser över

I Skara däremot är formerna runt fixartjänsten inte lika tydliga. Dessutom är den inte gratis för alla.

– Vi håller på att se över det där nu för att göra om, just nu utförs den av vår trädgårdsservice när de har tid, berättar enhetschefen Ronny Lindström.

Tanken med översynen är att kunna gå ut med bättre information om vad kommunen kan erbjuda och inte. I dagsläget är Skara kommun den enda av de tre kommunerna som inte har information om tjänsten på sin hemsida.

Inte kostnadsfritt

Ingen person är i dagsläget speciellt anställd för att utföra fixartjänster berättar han, de som ringer in hamnar på en lista och får hjälp i mån av tid. Dessutom erbjuds endast de som är beviljade hemvård tjänsten kostnadsfritt.

– Har man inte det får man betala. Taxan ligger på 210 kronor per timme, säger Ronny Lindström.

Pensionärerna behöver dock bara betala för det antal minuter som tjänster tar att utföra, vilket i sin tur ställt till med krångel vid faktureringen.

– Men vi ska se över allt det där nu, det är möjligt att politikerna beslutar att debitera per påbörjad halvtimme istället.

Gratis självklart

Att tjänsten ska vara kostnadsfri oavsett om de gamla har beviljats insatser från kommunen i sitt hem eller inte är en självklarhet i Vara.

– De riskerar ju att ramla ändå om de till exempel ska sätta upp gardiner. Det vore ju synd om de ska dra sig för tjänsten för att de känner att de inte har råd att betala, säger sektionschefen Ulrika Gardtman.


Så kan spädbarn skyddas från RS-virus

$
0
0

RSV, Respiratory syncytial virus, är ett virus som ger en luftvägsinfektion. Större barn får en rejäl förkylning med hosta. För spädbarn kan situationen bli allvarlig. Symtomen hos de små barnen är framför allt andningsproblem, trötthet och svårigheter att äta.

Smittsamheten är hög. RSV smittar genom droppsmitta. Spädbarn bör hållas ifrån miljöer där det finns risk att utsättas för smitta, det vill säga inomhusmiljöer där många människor samlas, och allmänna transportmedel. Man brukar ange en tvåmetersgräns för droppsmitta. Viruset överlever dessutom länge på ytor och sprids därför även via händer.

Både dag- och nattetid har det varit många barn som sökt sig till barnmottagningen respektive akutmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus med andningsbesvär. Som alltid måste de svårt sjuka barnen prioriteras vilket innebär långa väntetider eller hänvisning till andra vårdinstanser för de barn som inte har svåra eller livshotande tillstånd. Skaraborgs Sjukhus önskar i pressmeddelandet att barn som är mindre sjuka i första hand söker vård vid sin vårdcentral.

På neonatalavdelningen vid Skaraborgs sjukhus Skövde råder det sedan i måndags besöksförbud även för syskon till de barn som vårdas där just på grund av den höga smittsamhet som detta virus har.

Fläskattack mot moskélokal

$
0
0

En polisanmälan om skadegörelsen lämnades in under onsdagen, uppger Sveriges radio Skaraborg.

Det är en lokal i ett bostadshus i Mariestad som utsatts för det som polisen rubricerar som skadegörelse. Lokalen används som bönelokal av muslimer, uppger SR Skaraborg, som skriver att fläskkött har kastats in genom fönstren, och att slagord har klottrats på fasaden.

Hotade att döda socialchef

$
0
0

Hon är nu åtalad misstänkt för hot mot tjänsteman.

Den 43-åriga kvinnan gick till socialtjänsten i Skara den 21 november 2014. Hon ville ha ett förskott på sitt försörjningsstöd, men enhetschefen som hon träffade vägrade.

Den 43-åriga Skarakvinnan tappade besinningen och hotade kvinnan med att hon kunde ta till våld.

– Efter att hon pratat med enhetschefen skickade hon ett mejl till polisen i vilket hon skrev att hon skulle slå ihjäl chefen på socialtjänsten, skriver åklagaren i stämningsansökan till Skaraborgs tingsrätt.

Polisen vidarebefordrade brevet till enhetschefen på socialtjänsten.

Åklagaren anser att 43-åringen begick gärningen med uppsåt.

Åklagaren yrkar också på att Skarabon ska tvingas betala 10 000 kronor i skadestånd till enhetschefen för kränkning.

Som bevis avser åklagaren använda det mejl som den 43-åriga kvinnan skickade till polisen.

Han blev vittne till terrorattentatet

$
0
0

Ingemar Arnesson bor just nu i Paris och brukar springa i Maraiskvarteren där satirtidningen Charlie Hebdo håller till. I onsdags förmiddag hade han precis avslutat en löprunda och gått till en butik en-två kvarter från tidningsredaktionen för att handla när han fick höra skottlossning.

– Ganska snart efter skotten hördes polissirener. Jag reagerade först inte på det. Bor man i en storstad är det ett ganska vanligt ljud, berättar Ingemar Arnesson på telefon från Paris.

"Chockartat"

När Ingemar Arnesson kom hem slog han på nyheterna och fick då höra om den svåra dödsskjutningen där tolv medarbetare på Charlie Hebdo dödades.

– Det var chockartat när jag förstod att det hänt så nära där jag bor. Man blir väldigt rädd, säger han.

Resten av dagen följde han händelsen via media på Svenska institutet i Paris. Ute på gatorna rådde stor förstämning.

– Det samlades folk i gathörn och man kunde se på dem att något hänt.

På kvällen gick Ingemar Arnesson till attentatsplatsen och möttes av ett avspärrat område, fullt av media från hela världen. Människor hade lagt blommor och tänt ljus för att hedra de drabbade.

Tre dagars landssorg

På Place de la République samlades 10 000-tals människor på onsdagskvällen. Ingemar Arnesson var där och beskriver stämningen som tyst och nedtonad.

– Folk höll varandras händer, tände ljus och hade skrivit plakat. Några klättrade upp på huvudmonumentet och skanderade "Jag är Charlie, jag är Charlie". Några av Charlie Hebdos satiriska bilder projicerades på monumentet.

På torsdagen hölls en tyst minut klockan 12 och president François Hollande har utlyst tre dagars landssorg i Frankrike.

Ingemar Arnesson är precis som parisborna starkt berörd av dådet och beskriver det som "fruktansvärd handling" som han fördömer.

– Sådant ska inte hända, men det gör det ändå på grund av omständigheter i världen. Det är sorgligt att demokrati och yttrandefrihet får sådana konsekvenser.

Ingemar Arnesson var Skövdes konstchef 2008-2013. Han stod bland annat bakom initiativet att bygga om Skövde Kulturhus. Sedan 2013 är han kulturchef i Varberg. Han har sina rötter i Floby.

Så gör ditt husdjur dig gladare

$
0
0

Studier som har gjorts visar att hundägare har större chans att överleva en hjärtattack, än de som inte har hund.

Linda Handlin, biträdande lektor i biomedicin vid Högskolan i Skövde har forskat om de positiva hälsoeffekter som uppstår när en människa interagerar med sitt husdjur. Studierna visar på en höjning av hormonet oxytocin, ett hormon som är vanligt hos nyblivna mammor eller när man är nyförälskad.

– Det vi såg var att hormonet oxytocin stiger hos både hundägare och hundar. Till skillnad från tidigare studier där positiva effekter har studerats hos hunden eller hundägaren var för sig, så har vi sett en ökning av hormonet hos både hundägare och hunden vid samma tillfälle. Det är vid interaktion, så som att klappa hunden, som oxytocinet ökar och i sin tur gör hundägaren gladare och mindre stressad, säger Linda Handlin i ett pressmeddelande.

Samma ökning av oxytocin kan även triggas av andra aktiviteter som skapar tillfredställelse hos personen. Kravet för att hormonet ska ökas är att aktiviteten ska ske i en positiv situation och i en trygg miljö. Därför är relationen mellan hundägaren och hunden väldigt viktig.

– Det handlar om att hitta det djur som man trivs med. Det som är i fokus är den positiva relationen till djuret, inte vad det är för sorts djur, säger Linda Handlin.

Vid Högskolan i Skövde pågår nu vidare forskning kring just de positiva hälsoeffekterna av interaktion med hundar. Med bakgrund av de tidigare studierna vill forskarna nu ta reda på om samma positiva effekt uppstår i relationen mellan vårdhund och människa.

– Vi ser att det blir positiva effekter på äldreboenden som vi besöker. De äldre har frivilligt fått interagera med hunden i form av att klappa, leka med den, titta på den eller annan aktivitet som anpassas efter den äldres förutsättningar, säger Linda Handlin.

En ökning av hormonet oxytocin ger positiva hälsoeffekter i form av ökat välbefinnande, vilket resulterar i mindre stress och att man blir mer social. Om man inte har husdjur går det att öka nivån av oxytocin på andra sätt:

– Aktiviteter som också ökar hormonet är massage, sjunga i kör, äta en god middag eller leka med barnen. Förälskelse är något som ger en hög dos av oxytocin och ofta sker det i ett samband med en önskan om mer beröring. Det finns en stark relation kring önskan av beröring och ökning av oxytocin, dock är det inte självklart vilket som utlöser vad. Men att vara nära varandra, eller sitt husdjur, ger absolut en positiv effekt på hälsan, säger Linda Handlin.

Singelolycka i Götene

$
0
0

Bilen gick av vägen och föraren fördes i vaket tillstånd, men med ryggsmärtor till sjukhus i Skövde. Polisen fick larm om olyckan vid 20.30-tiden på måndagskvällen.

Tungt bluesnamn till festivalen

$
0
0

Årets bluesfestival arrangeras den 22-23 maj och redan nu kan Dusty Road Blues presentera en färdig lineup. Den innehåller inom blueskretsar flera starka namn, såsom finländska Wentus Bluesband, Ninefingers från Norge samt Ida Bang med band.

I god tid

Men i år har man alltså lyckats boka en artist som är känd i betydligt bredare kretsar. Louise Hoffsten har man de senaste åren kunnat se och höra i tv-program som Stjärnorna på slottet, Körslaget och 2013 års upplaga av Melodifestivalen. Och den 23 maj uppträder hon alltså i Tidaholm.

– Vi har tänkt boka henne i flera år, men har alltid varit för sent ute. Den här gången kontaktade vi henne i riktigt god tid, berättar en nöjd Jan-Yngve Ekstedt, som tycker att Hoffsten är en fantastisk artist.

Drar lite extra

– Det är absolut bra för festivalen att hon kommer. Precis som alla andra festivaler måste vi ha besökare och jag tror att hon kan dra lite extra. Det finns säkert de som kommer att kolla bara för hennes skull, hoppas Jan-Yngve Ekstedt.

Byter plats

Louise Hoffsten kommer att vara huvudnumret, men hon kommer inte att uppträda sist som annars är brukligt. För att möjliggöra för fler besökare att kunna lyssna på hennes spelning har arrangören placerat den näst sist på lördagskvällen.

– Det är även för hennes skull. Som artist är det inte idealiskt att sjunga klockan 1 på natten, menar Ekstedt.

Årets bluesfestival blir den sjätte i ordningen och den här gången flyttar man tillbaka där man en gång började, nämligen till Vulcanön.

– Det var nog det bästa stället trots allt, säger Ekstedt och avslutar:

– Det ligger centralt, är lätt att spärra av och framför allt är det väldigt trivsamt där.


Veterinär stämmer Livsmedelsverket

$
0
0

Den 48-årige Falköpingsbon skriver i sin stämningsansökan till Skaraborgs tingsrätt att han blivit diskriminerad. Stämningen gäller en enhetschef på Livsmedelsverket i Västra Götaland.

Veterinären kräver 120 000 kronor i ersättning och att Livsmedelsverket ska stå för rättegångskostnaderna.

Mannen skriver i stämningen att han blivit diskriminerad av den kvinnliga enhetschefen på grund av sin bakgrund.

– Jag blev av med jobbet för att hon gjorde bedömningen att jag diskriminerar kvinnor eftersom jag kommit från ett land som trycker ner kvinnor.

Enligt mannen gjorde hon bedömningen utan någon utredning.

– Det finns inget som stödjer hennes bedömning, anser den 48-årige veterinären.

Män började slåss i Skara

$
0
0

Uppgifterna om vad som har hänt går isär, men männen ska ha slagit varandra i ansiktet och sparkat på varandra. Båda var relativt lindrigt skadade och ingen behövde uppsöka sjukhus, rapporterar polisen. De båda männen har gjort varsin anmälan om misshandel, men ingen av dem har gripits av polis.

Grov olovlig körning

$
0
0

Den unge mannen som satt bakom ratten i bilen som bogserades saknade dessutom körkort. Han misstänks för grov olovlig körning.

SkaS gjorde inte fel när patient dog

$
0
0

Händelsen inträffade i april 2012. Patienten som vårdades på Skaraborgs sjukhus i Skövde hittades död på en toalett. Dödsorsaken var massiv pulmonell embolisering, i dagligt tal blodpropp i lungorna. De symptom patienten vårdades för var kopplade till nervsystemet och innebar smärtor i hela vänster ben och vissa tecken på förlamning. Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) konstaterar att dessa symptom inte är de vanliga vid en blodproppsjukdom i benet eller lungorna och bedömer därför att behandlingen av patienten var i sin ordning utifrån de sjukdomssymptom som patienten uppvisat. Därför anses det vara förklarat att blodproppsjukdom inte misstänktes och därför menar IVO att vård och behandling skett på rätt sätt.

TV: Kan det ha varit en talja?

$
0
0

I Skövde stadsmuseums gömmor finns underliga ting. Före flytt och nedpackning bad vi personalen på Skövde stadsmuseum att ta fram fem av de mest udda sakerna i museets samlingar.

Rätt svar i den första tävlingen var en ozonosan. Det är en apparat som användes för att behandla allehanda åkommor med hjälp av ozon och elektricitet. En snabb googling på nätet visar att den här sortens apparat fortfarande marknadsförs av ett företag med adress Tyskland.

Vinnare i den första tävlingen blev Erik Johansson från Falköping.

Rätt svar på den andra bildtävlingen var en mynträknare. Slantarna sorterades i de runda hålen och underlättade arbetet på banken. Vinnaren av andra tävlingen är Carina Gräns i Axvall.

I den tredje deltävlingen där föremålet var lite av ett mysterium även för museet har vi inte fått in ett endaste rätt svar.

Den fjärde deltävlingen genererade två gissningar, att det skulle vara en form av vinsch eller talja. Vi tackar Inga Larsson för hennes gissning, sänder den vidare till museet, och skickar trisslotter och en fin mössa som tack.

Nu ligger den femte deltävlingen ute på en manick som även den vållar huvudbry.

Vet du var det är? Skicka in ditt svar till tavling@vgt.se

Viewing all 12902 articles
Browse latest View live