I början på 2000-talet började kommuner runt om i landet att inrätta så kallade fixartjänster. Tanken var att förhindra fallolyckor i hemmen när gamla själva gav sig upp på stolar och stegar för att byta exempelvis glödlampor eller gardiner. Enligt Sveriges Radio hade ett drygt 30-tal kommuner i landet för några år sedan valt att dra in tjänsten av besparingsskäl. Tjänsten är inget som kommunerna måste erbjuda, men ska enligt en studie från Linköpings universitet ha ett stort samhällsekonomiskt värde då fallolyckor kan förhindras.
Frivillig tjänst
Fixartjänster finns idag i såväl Skara som Götene och Vara. Men då det inte är något som kommunerna måste erbjuda så ser satsningen också lite olika ut. I Vara arbetar Roland Bengtsson på heltid med att hjälpa gamla i deras hem.
– Jag började hösten 2012 och har haft drygt 220 olika kunder sedan dess, berättar han.
Glada över besöket
Förra året var han ute på omkring 400 uppdrag och ser sin insats som värdefull för de gamla.
– Man gör ju en insats och jag ser att de blir så glada över att någon också kan ta sig tid att sitta ned och prata lite när man ändå kommer ut för att byta en glödlampa eller hämta grejer ur ett förråd, säger han.
I Vara får alla som är 65 år eller äldre hjälp om de behöver det, oavsett om de är beviljade insatser från kommunen eller inte. Tjänsten är dessutom gratis för alla.
Halvtid i Götene
I Götene är åldersgränsen för de som kan få fixartjänst något högre. Alla från 67 år och uppåt kan be om hjälp. Även där är tjänsten gratis, men där har man nöjt sig med en halvtidstjänst.
– Men vad jag förstår så får alla som vill hjälp ändå, säger enhetschefen Ann-Charlotte Jakobsson.
105 kunder i Götene
Hennes känsla är att intresset har minskat något, men menar att de som är i behov av tjänsten får information.
I Götene har Ingela Ottosson, som är den som åker ut till de gamla, en del att göra ändå.
– Just nu har jag 105 kunder och jag gör allt möjligt som har med klättring att göra, allt för att minska risken för fallskador, berättar hon.
Skara ser över
I Skara däremot är formerna runt fixartjänsten inte lika tydliga. Dessutom är den inte gratis för alla.
– Vi håller på att se över det där nu för att göra om, just nu utförs den av vår trädgårdsservice när de har tid, berättar enhetschefen Ronny Lindström.
Tanken med översynen är att kunna gå ut med bättre information om vad kommunen kan erbjuda och inte. I dagsläget är Skara kommun den enda av de tre kommunerna som inte har information om tjänsten på sin hemsida.
Inte kostnadsfritt
Ingen person är i dagsläget speciellt anställd för att utföra fixartjänster berättar han, de som ringer in hamnar på en lista och får hjälp i mån av tid. Dessutom erbjuds endast de som är beviljade hemvård tjänsten kostnadsfritt.
– Har man inte det får man betala. Taxan ligger på 210 kronor per timme, säger Ronny Lindström.
Pensionärerna behöver dock bara betala för det antal minuter som tjänster tar att utföra, vilket i sin tur ställt till med krångel vid faktureringen.
– Men vi ska se över allt det där nu, det är möjligt att politikerna beslutar att debitera per påbörjad halvtimme istället.
Gratis självklart
Att tjänsten ska vara kostnadsfri oavsett om de gamla har beviljats insatser från kommunen i sitt hem eller inte är en självklarhet i Vara.
– De riskerar ju att ramla ändå om de till exempel ska sätta upp gardiner. Det vore ju synd om de ska dra sig för tjänsten för att de känner att de inte har råd att betala, säger sektionschefen Ulrika Gardtman.