Polisen fick in ärendet vid 05.30-tiden. Då hade någon slagit sönder en ruta till entrédörren och därefter begett sig in i butiken för att stjäla snus och cigaretter.
I nuläget finns ingen gripen för brottet.
Polisen fick in ärendet vid 05.30-tiden. Då hade någon slagit sönder en ruta till entrédörren och därefter begett sig in i butiken för att stjäla snus och cigaretter.
I nuläget finns ingen gripen för brottet.
En bil skenade av okänd anledning i rondellen Smedtorpsgatan - Skaraborgsgatan och kraschade i en lekpark runt klockan 13.00 i dag.
Texten uppdateras.
Höstens program för Teatern och Odean är till ända, men redan den 17:e januari är det dags för nya föreställningar då vårsäsongen drar igång. Det blir en hel del opera under våren men även barn- och familjeföreställningar, gästspel från Kungliga dramatiska teatern och musikarrangemang. Den kulturintresserade i Skövde har mycket att se fram emot under våren.
Anders Ericsson och Pelle Granbom som båda är engagerade i Skövde Teaterförening är mycket nöjda med höstens arrangemang.
– Vi har rullat in i det sista. Den digitala studion har varit en jättesuccé, 2013 hade vi en beläggning på över 60 procent och även om vi inte riktigt är klara med beräkningarna för 2014 så kan vi konstatera att det ökat under året, säger han.
Det är i år fjärde året som man valt att arbeta med digitala sändningar på Odeon. Tekniken ger Teaterföreningen en möjlighet att sända operor och teaterföreställningar från de stora scenerna runtom i världen, i vår kommer det erbjudas sändningar från bland annat scener i London och Metropolitan Opera i New York.
– Den stora fördelen med det här arrangemanget är att det ger befolkningen i Skövde möjligheten att ta del av ett kulturutbud de annars inte hade haft tillgång till. Det fanns en viss skepsis från början, men när den väl lagt sig och folk har letat sig till de här sändningarna så har det positiva ordet spritt sig, säger Pelle Granbom.
Han berättar om en äldre man som han pratade lite med under nyårshelgens sändningar.
– Jag kände inte igen honom och misstänkte att han var här för första gången. När vi pratade berättade han att han kommit för att, som han uttryckte det, "se om det är något att ha." Jag mötte upp honom efter föreställningen och frågade om han tänkte komma tillbaka. "Det kan du lite på - det här var helt fantastiskt!", säger han.
Pelle Granbom berättar att de sändningar som man visar oftast är mycket bra bildproducerade och håller hög kvalité.
– Det är ofta åtta, tio kameror som följer händelserna på scenen. Under pauserna är det mellansnack och intervjuer med både regissörer och sångare, de är mycket populära och folk sitter ofta kvar under pauserna. Det är en helt annan upplevelse än den man får när man besöker en vanlig teaterföreställning, säger han.
Vårens sändningar har en stor bredd och man erbjuder både operor och teaterföreställningar från både svenska och internationella scener. Det kommer även vara en del gästspel på den lokala teaterscenen. Dramatens uppsättning av Ann Heberleins kritikerrosade bok "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" - en enmansföreställning med Melinda Kinnaman i huvudrollen - kommer i slutet av januari till stadsteatern.
– Melinda är i min mening en av landets mest framstående aktriser och föreställningen har fått fantastiska lovord. Det är en riktig höjdare som kommer hit. Skövde är om inte den första så en av de första städer som föreställningen kommer till, säger Anders Ericsson.
För de lite yngre kommer det erbjudas uppsättningar av klassiska verk av både Robert Lewis Stevenson och Charles Dickens. Båda dessa föreställningar sänds via länk från London. Anders Ericsson berättar hur "Skattkammarön" fick honom att börja läsa på allvar som liten när hans mor förbjudit honom att köpa fler Fem-böcker.
– Den hade en spännande framsida med döskallar och ankare och jag tänkte genast att det var något för mig, det var det verkligen. Den fick mig att läsa på ett helt nytt sätt, säger han.
Han hoppas att uppsättningen kan locka många unga till Odeon under våren.
– Det är en mycket populär och inflytelserik bok och de flesta moderna piratfilmer hämtar inspiration från den, bland annat "Pirates of the Carribean", säger han.
Nytt för i år är att man kommer erbjuda lunchteater på Eric Ugglas caféscen. Den 19:e februari kommer teaterbesökarna bjudas på lunch samtidigt som de har möjlighet att se Eva Ahlberg spela i "De mislykte" - en föreställning baserad på Jesper Halles texter om norska människoöden.
Vad det gäller opera så satsar man även i år på bredd. Det kommer erbjudas uppsättningar av Glada änkan, Hoffmans äventyr och Otello, men även mindre kända operor som Romeo och Julia och La donna del Lago. Operan Romeo och Julia spelas på plats.
– Vi vill erbjuda bredd och har bokat fler än de tvingade antalet. Opera är en väldigt bred genre det finns allt ifrån medeltida operor till mer moderna operor. Fast det är klart, de mindre kända operorna lockar inte publik i riktigt samma utsträckning, säger de.
Säsongen avrundas med två konserter med Peter Ericsson och blå grodorna. Ett arrangemang som föreningen satt upp flera gånger och som brukar dra mycket publik.
– Peter är en entertainer ända ut i fingerspetsarna. När man väl har sett honom vill man se honom igen, säger Anders Ericsson.
Polisen fick in ärendet vid 20.30-tiden på tisdagskvällen. Händelsen rubriceras som skadegörelse och polisen har ingen misstänkt.
Händelsen inträffade i Gällstad utanför Ulricehamn.
Polisen försökte enligt GT först avstyra situationen med batong, men utan framgång.
– Men i och med att detta inte hjälper övertar polisen kvinnans nödvärnsrätt och skjuter verkanseld mot mannen. Mannen träffas i bukområdet av skottet, säger Joakim Hansson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.
Både mannen och kvinnan fick föras till sjukhus, mannen med en skottskada och kvinnan med skador efter knivhugg i både huvud och rygg. Kvinnan ska vara allvarligt, men inte livshotande, skadad.
I SkLT den 15/12 fanns en artikel om att naturbrukskansliets förvaltningschef Kristina Athlei är anmäld till Skolinspektionen av en ur personalen på Uddetorp. Där kommenterar Athlei att hon tar det med ro, och att det är bara en person som har denna bild.
Kristina Athlei, vi vill bemöta dina uttalanden i artikeln och i andra sammanhang. Vi är många på Uddetorp som stöder anmälan av dig till Skolinspektionen. Det är inte bara en person som har denna bild, även om bara en tagit steget att göra en anmälan.
Du visar i ditt svar i tidningen, att bristerna egentligen inte är så stora, som vi tidigare fått höra, och att arbetet med att åtgärda de brister som påtalats i Skolinspektionens tillsyn pågår. Enligt artikeln i SkLT säger utredaren Jonas Nygren på Skolinspektionen att bristerna var avhjälpta redan i våras. Bristerna var dessutom inte av allvarlig karaktär, utan mer av typen att det fattades vissa formuleringar i en del dokument. Läser man i ”pressrum” på hemsidan verkar det som att en brist också är att kvalitetsarbetet inte kommit igång. Det kommer att starta under våren enligt planeringen, det blev bara lite försenat i och med den oro som uppstod vid förflyttningen av rektor Stefan Kristoffersen. Vad vi vet är Uddetorp i startlinjen för kvalitetscertifiering bland naturbruksskolorna, ihop med Sötåsen.
Vi har också fått höra under hösten att det finns kränkningsärenden som ej är åtgärdade, och vi har inte förstått vad det är. Nu säger du att det är högst osannolikt att det inte förekommer kränkningar av elever, och att du fått information om kränkningar via andra kanaler (”elever, föräldrar och närsamhället kring Uddetorp”). Om detta stämmer är det högst märkligt och inkorrekt att inte informera oss på skolan om dessa ärenden. Som skolinspektionen konstaterar har vi på Uddetorp ett bra arbete för att motverka kränkningar och att dessa är ovanliga. Vi har en god stämning på skolan, och om kränkningar förekommer tror vi att det naturliga är att först prata med personal, t ex kurator eller någon annan eleven har förtroende för, och inte att vända sig till förvaltningen. Vi är också frågande till vad ”närsamhället kring Uddetorp” betyder? Är det någon boende i Skara som sett att våra elever kränker varandra och då kontaktat förvaltningen?
Du har vid flera tillfällen under hösten presenterat ”fakta” som ska visa hur dåliga vi är på Uddetorp. Vi har flera gånger försökt få veta vad som ligger bakom dessa påståenden, men du har undvikit att svara eller att ha ett möte med oss, där vi får ställa frågor.
Efter att rektor Stefan Kristoffersen blev förflyttad i slutet av september, blev det stor oro på skolan. Vi fick inte några bra skäl angivna till hans förflyttning. Samtal erbjöds med en person, som intervjuade ett 20-tal ur personalen. Samtalen utmynnade i en rapport, där det bl a sägs att vi har två grupperingar på skolan, och att vi har informella ledare.
Vi känner inte igen den bilden. Alla på skolan tycker naturligtvis inte lika om omstruktureringen som pågår, en del är mer öppet kritiska, medan andra är mer passivt kritiska eller tycker att det är OK. Men vi har i stort en mycket god stämning och bra kamratskap bland personalen. Det är absolut inte två grupper som står emot varandra!
Med grund i nämnda rapport kallades vi med kort varsel till två dagar på Flämslätt för att ett förändringsarbete lett av två externa konsulter, skulle inledas. Mötet började med att du, Kristina Athlei , visade ett bildspel, där olika påståenden radades upp, bland annat:
• Att vi inte åtgärdat alla de brister som fanns i Skolinspektionens rapport
• Att vi inte rapporterat/gjort något åt alla kränkningsärenden
• Att vi ”tagit elever som gisslan”
• Att schemaläggningen inte gjorts på rätt sätt
• Att det finns grupperingar och informella ledare
• Att personalen troligen orsakat en stor del av det ekonomiska underskottet
Efter detta lämnade du och dina medarbetare lokalen och åkte därifrån utan att vi fått möjlighet att ställa frågor om detta.
Vi arbetar med en värdegrund inom naturbruksförvaltningen och på naturbruksskolorna. Dessa påståenden vid detta och andra tillfällen är inte i enlighet med värdegrunden. Det är mycket allvarliga anklagelser mot oss, som vi för det första inte förstår eller känner igen och för det andra inte haft någon möjlighet till dialog kring.
Den turbulens som varit under hösten har lett till att många medarbetare mår dåligt. Några har sagt upp sig, och sjukskrivningarna har ökat. Skolan riskerar genom detta att tappa värdefull kompetens, skickliga naturbrukslärare är inte lätta att rekrytera.
Vi är bekymrade för Uddetorp, som dock fortfarande är en mycket bra skola, med hög kvalitet på undervisningen, stor trivsel bland eleverna och god anda och sammanhållning, såväl mellan som inom elev- och personalgrupper. Detta framkom inte minst på elevernas julavslutning, och den nye t f rektorn berömde elever och personal och sa att han var imponerad av oss och tyckte att det var trevligt att arbeta med oss. Man såg inte heller någon brist på samarbete vid vårt mycket lyckade Öppet hus med julmarknad, den dagen fick vi också beröm för av t f rektor. Kanske han är förvånad? Vi tror nog att han fått en annan bild av skolan än den som du målat upp för honom.
Bakom detta brev ligger en stor del av Uddetorps personal, och vi vet att många fler ur personalen delar våra åsikter.
Ska vi kunna genomföra ett positivt förändringsarbete måste det ske tillsammans i dialog, och inte genom påhopp på oss i personalen och hastiga beslut och förändringar, som vi inte får veta varför de sker.
Sorgsen personal på Uddetorp
Ordföranden skräder inte orden när det kommer till hur personalen på Uddetorp har betett sig. Senast i det öppna brev som SkLT publicerade den 5/1 där man är starkt kritisk till Naturbruksförvaltningens chef Kristina Athlei.
– Jag har fullt förtroende för henne, deklarerar Rune Hegland och poängterar att hennes jobb är att verkställa politiska beslut.
Han menar att det är styrelsen som personalen i så fall ska ge sig på.
– Personalen måste förstå att vi också förstår en hel del fast vi inte är lärare. Är man anställd under en politisk organisation får man ibland acceptera politikers beslut, säger han och påpekar att alla beslut som är tagna är i linje med skollagen.
Rune Hegland har dock viss förståelse för att alla inte alltid håller med i de beslut gällande Uddetorp som tagits. Men menar att de var nödvändiga.
– Vi måste gå framåt, vi kan inte bara stå och stampa. Vissa förändringar borde ha gjorts för 15 år sedan.
Hegland syftar på bemanningsplanerna och det faktum att skolan haft för mycket personal anställd sett till elevantalet.
– Det har legat på under fyra elever per lärare, det har vi inte råd med om vi ska ha en budget i balans som regionfullmäktige kräver.
I sin kritik mot förvaltningschefen Athlei tar personal på Uddetorp upp de kränkningsärenden som förvaltningen menar ska ha förekommit på skolan, men som man inte informerat personalen om närmare.
– Vi kan inte återrapportera något som vi inte fått inrapporterat, säger Rune Hegland och menar att saken är helt i sin ordning.
Det han syftar på är att det via tidigare rektorer på Uddetorp inte kommit in några kränkningsärenden. Ärenden som kommit in på annat sätt hanteras enligt direktiv som finns både på skolan och inom regionen.
Han vill inte gå in närmare på vad ärendena handlar om, men menar att det handlar om ärenden där elever känt sig kränkta av lärare.
– I den bemärkelsen att en lärare inte alltid vet var gränsen går för vad man säger i ett klassrum, eller hur man kan ta på en elev.
Hegland är mycket oroad över hur Uddetorp skötts och beslutet att ta in externa konsulter för att leda skolan anser han var helt rätt.
– Det är ju så att vi tvångsförvaltar Uddetorp just nu, det sticker vi inte under stol med. Det har inte funkat helt enkelt.
Tvångsförvaltningen räknar han med kommer pågå fram till sommaren, men oron för skolans framtid finns ändå kvar. Hur den ser ut är mycket upp till personalen.
– Får vi inte ordning på skolan så får vi ta nya beslut, i värsta fall får vi stänga en skola.
Han menar att grunden till problemen på Uddetorp handlar om en dålig kultur i ett arbetslag som inte funkar.
– De har ju slitit ur 5-6 rektorer, de orkar inte vara där.
Han beskriver själv hur både han och Kristina Athlei blivit dåligt bemötta vid sina besök på skolan.
– Sist tyckte jag att personalen betedde sig väldigt illa, det var på ett informationsmöte i höstas.
Naturbruksstyrelsens ordförande poängterar återigen att han har fullt förtroende för sin förvaltningschef som han menar att han spenderat mycket tid tillsammans med.
– När hon började sin tjänst åkte vi en del bil ihop. Vi har en gemensam syn gällande Uddetorp, men sen finns det förstås de som inte tycker om hennes ledarstil, men så kan det ju vara.
Personbilen åkte ner i diket i samband med krocken, men enligt räddningstjänsten rörde det sig om en lättare sammanstötning. Föraren av personbilen kunde ta sig ut ur bilen för egen maskin och fick sedan följa med en ambulans till sjukhus.
I samband med att lastbilschauffören bromsade in läckte det ur en mindre mängd mjölk från tankbilen. Tanken skadades dock inte.
För tre år sedan tog Anderz Erlandson och hans son William Windrot över Musikbutiken i Vara. Det är Anderz som äger butiken och William som driver den.
Av flera olika skäl slog de igen butiken på Torggatan i Vara i somras för att flytta verksamheten till lantbrukare Erlandsons gård mellan Vedum och Larv. Efter en höst av förberedelser smygöppnades Musikbutiken i en tidigare lada för några veckor sedan.
– Förra året var det hö här, säger Anderz och tittar ut över en lokal som nu är fylld av instrument:
– Det är nästan en nybyggnation, det var bara ett skal tidigare.
Han och William ser flera fördelar med att ha Musikbutiken här istället för inne i centrala Vara. Ekonomiska skäl är en anledning, här slipper de ju butikshyran. De konstaterar också att det är lättare att ha sina egna öppettider på gården. I stan sålde de sällan någonting före klockan fyra på eftermiddagen, ändå öppnades butiken på morgonen.
– Här öppnar vi klockan fyra och så får vi se hur länge vi har öppet på kvällarna, menar Erlandson.
Det gör att William Windrot kan koncentrera sig på reparationer, installationer och leveranser under den första delen av dagen. Just leveranser lär han få lägga mycket tid på framöver med tanke på att Musikbutiken nu i januari ska starta en butik på nätet.
– Det är den stora skillnaden jämfört med tidigare, konstaterar Windrot som har svårt att bedöma hur stor kundkrets man kommer få genom webshopen:
– Tanken är att driva en lokal musikbutik som även är rikstäckande.
Han berättar att han tycker det är viktigt att även fortsättningsvis kunna erbjuda kunderna möjligheten att känna på de instrument de är intresserade av. Med andra ord kommer den fysiska butiken prioriteras i samma utsträckning som försäljningen via nätet.
Men den stora frågan är kanske om folk kommer hitta till Musikbutiken i fortsättningen. Skyltar har satts upp vid vägen, men man kommer knappast få så många spontankunder.
– Det är en kalkylerad risk, kommenterar William som dock inte är så oroad över det eftersom man har många trogna kunder på en femmilsradie kring Vara.
Efter butiksflytten har man breddat sitt sortiment när det gäller piano och gitarr. Förutom alla möjliga instrument utgör diverse musiktillbehör en stor del av utbudet.
Och affären kommer även fortsättningsvis heta "Musikbutiken i Vara" trots att den numera alltså ligger mellan Vedum och Larv.
– Men det är ju i Vara kommun, påpekar William Windrot.
Under 2005 och ytterligare två säsonger gjordes utgrävningar i backen bakom Varnhems klosterkyrka. Resultaten ledde till att historien fick skrivas om. Arkeologerna fann en tidigkristen gårdskyrka och kristna gravar vilket gav belägg för att Västergötland kristnades redan på 900-talet.
Ruinen som grävdes fram har skyddats av leca-kulor och sedan ett tag tillbaka enbart av en presenning som skydd mot vintern.
– Vi vill kunna visa upp kyrkoruinen. Det är ett fint tillskott i Varnhem. Vi ser stora samverkansmöjligheter med kyrkan och pilgrimsverksamheten, säger Carl-Gustaf Lundström, Skara pastorats representant i arbetsgruppen och ordförande i församlingsrådet i Varnhem.
Planen är att bygga ett skydd över murarna som gör att intresserade kan se resterna av den gamla kyrkan och få information.
– Med en överbyggnad får vi ett rum där vi kan göra historien levande och det är ett sätt att utveckla området och turismnäringen i Varnhem, säger Lundström.
De tre miljoner från Västra Götalandsregionens utvecklingsnämnd är välkomna och den sista biten de väntat på.
– Nu vågar vi starta, säger Carl-Gustaf och tillägger att de sökt medel från fler håll då det behövs minst ytterligare en miljon innan allt är i hamn.
Totalt skulle de behöva 9,5 miljoner exklusive moms för byggnaden och för att bland annat ta fram informationsmaterial och inredning. Hittills har de fått 3 miljoner från Sparbanksstiftelsen Skaraborg, 2,5 miljoner från länsstyrelsen och 100 000 kronor från Grevillis fond.
– Vi är oerhört tacksamma att de vill satsa på det här, säger han.
Det som kommer att hända nu är att de ska starta en ekonomisk förening som ska vara huvudman under byggtiden och den som håller samman projektet. Föreningen ska bestå av representanter från bland andra Skara kommun, Svenska kyrkan och Pilgrimsföreningen.
– Vi arbetar långsiktigt med driften, säger han.
De startar också processen kring upphandlingen som ska upp till beslut i kyrkorådet.
– Det finns en idéskiss över hur vi vill ha det. Den ska förfinas nu och sedan ska vi ta in offerter, säger han.
Går allt enligt plan kan byggnationen starta efter semestrarna i år och invigningen beräknas bli våren 2016.
Holidays lockade ungefär 150 personer till Fokus på trettondagen. Med tanke på konkurrens från dansarrangemang på andra orter var det en godkänd siffra enligt arrangerande PRO Skara.
Intresset för PRO-danserna i Skara har varit stort den senaste tiden.
– Det är väldigt populärt, säger Lennart Andersson och konstaterar att besökarna inte bara kommer från Skara utan även från andra håll i Skaraborg:
– Snittet under hösten låg på 225 personer eller något sådant.
Han påpekar att PRO-danserna är öppna för både PRO- och SPF-medlemmar.
– Jag tror det kommer bli bra i vår också. Vi har mycket bra orkestrar, kommenterar Andersson.
PRO Skara har i övrigt mycket på programmet under våren. Årets första månadsmöte arrangeras den 19 januari i Pingstkyrkan. Då blir det information om anhörigstöd av Maria Mustonen och underhållning av Roy Sällström. Och den 21 januari anordnas Grötfest på Fokus. För underhållningen på Grötfesten svarar Ingvor Ljung, som kåserar, och Tomas Landahl, som sjunger Mats Ljungs visor.
Det var vid 14-tiden på onsdagen som Ronnie Sandahl fick det både glada och lite sensationella beskedet, hans film "Svenskjävel"är som en av två svenska filmer (totalt åtta) nominerad till Nordens finaste - och alltså världens penningmässigt största - filmpris: Dragon Award Best Nordic Film vid Göteborgs Filmfestival i slutet av denna månad.
Prissumman är hela en miljon kronor.
Vidare skall nämnas att filmens svenska smygpremiär hålls samtidigt, "Svenskjävel" visas i Göteborg 29, 30 och 31 januari.
Den "vanliga" svenska biopremiären är 27 mars, medan 13 mars är norskt premiärdatum.
Tidningen fick en pratstund med Ronnie, som under onsdagseftermiddagen hade rest till Oslo.
– Jag är väldigt glad! Efter att ha rest runt i världen med filmen ska det bli häftigt att äntligen få visa den på hemmaplan. Just att båda mina kortfilmer har visats på Göteborgs filmfestival genom åren - och närheten hem till Falköping - gör ju att det känns lite speciellt att låta filmen ha smygpremiär just här. Men visst är det också nervöst att nu visa den för hemmapubliken. Jag kan vara rädd att en del ska ha för höga förväntningar på grund av alla priser den har vunnit.
Ronnie fortsätter:
– Sedan går det förstås inte att bortse från prissumman på en miljon kronor. Det vore helt otroligt! Även om inte hela slanten går till mig så skulle det förstås ge visst ekonomiskt lugn i mitt annars rätt osäkra arbetsliv. Hela den här långfilmen har ju varit ett riskspel för mig personligen. Eftersom vi inte hade tillräckligt med pengar för att genomföra filmen valde jag att investera min egen lön i projektet. Så efter fyra års obetalt arbete med filmen vore det oerhört välkommet med den här pengen. Men sedan ska man komma ihåg att det är sjukt hård konkurrens. Det är Nordens åtta bästa filmer. Just nu är jag glad att vi platsar där.
– Det är svårt att värdera. Att vi vann det stora priset i Chicago har nog förändrat mest för min karriär, att det plötsligt blev ett internationellt intresse kring mig som regissör. Men samtidigt, om vi vinner Dragon Award och en miljon kronor så är det nog bara en Oscars-nominering som kan slå det, summerar Ronnie Sandahl.
SLU i Skaras verksamhet håller på att förändras. Tiden som utbildningsplats för studenter går mot sitt slut då den verksamheten flyttas till Uppsala. Samtidigt byggs en ny fas upp som fokuserar på forskning kopplat till de gröna näringarna. Det är fyra framtidsprojekt som är i sin linda; kompetenscentrum för rådgivning, precisionsodlingar, forskning kring lamm- och nötköttsproduktion samt biogas.
I juni 2014 fick de klartecken för det första året med projekten, senare under hösten fick de klartecken för år två och tre. Nu har de fått klartecken för den sista delen, forskningsprojektet kring bioenergi, genom bidraget på 3 miljoner kronor från Västra Götalandsregionens regionutvecklingsnämnd.
– På SLU i Uppsala finns det en samverkanslektor för forskningen kring bioenergi. Hon är projektledare. Det är viktigt att vi kan ta del av kompetensen för att stärka vår region. Projektet har bland annat en industridoktorand på Hushållningssällskapet i Sjuhärad som forskar på biogas med fokus på lantbrukets råvaror, säger Margareta Stigson.
Totalt beräknas framtidsprojektet inom bioenergi kosta 9,7 miljoner kronor för kommande två år.
SLU i Skara får även tre miljoner kronor i utvecklingsstöd av regionutvecklingsnämnden. Pengarna kommer att användas till gemensam verksamhet för de fyra projekten.
– Pengarna kommer exempelvis att användas till en person som ska hjälpa till med att söka finansiering till forskning via EU. Forskning är idag till stor del finansierad via externa medel, säger Margareta Stigson.
Planen är nämligen att de fyra forskningsområden som byggs upp nu ska fortsätta i framtiden.
– Vi måste förvalta de här tre åren väl för vår framtid, säger hon.
Sammanlagt bidrar Västra Götalandsregionen med 35,9 miljoner kronor till omställningsarbetet i Skara. Projektperioden är 1 januari 2015 till 31 december 2017.
Det har gått över hundra år sedan Strindberg skrev Fröken Julie, men pjäsens teman om makt, klass, genus, arv och miljö är lika aktuella nu som då. I Anna Petterssons uppsättning spelar hon själv alla rollerna och det ger Strindbergs verk en ny dimension och relevans.
– Fröken Julie är intressant därför att det är Strindbergs mest spelade verk och de flesta svenskar har någon slags relation till pjäsen, säger Anna Pettersson. Men hur ska vi iscensätta dramat idag, 100 år efter Strindbergs död? Min förhoppning är att publiken ska få en möjlighet att höra, uppfatta och kanske upptäcka Fröken Julie på nytt, säger Anna Pettersson i ett pressmeddelande.
Anna gestaltar växelvis, Fröken Julie, Jean samt Kristin. Uppsättningen startade som ett forskningsprojekt på Stockholms dramatiska högskola med premiär på Strindbergs Intima Teater 2012.
Anna Pettersson är tidigare bland annat känd för sina roller i Stockholms Stadsteaterns föreställningar Arne Anka och Hedda Gabler. På Dramaten har vi sett Anna Pettersson i bland annat Boston Marriage. På Riksteatern har Anna Pettersson medverkat i Titta en älg, Personkrets 3:4, Pizzeria Gasolino samt sin egen föreställning Nästan ensam.
– Det har varit anmärkningsvärt många sökanden till akuten och fall där det krävts inneliggande vård, säger Lars Rydberg, verksamhetschef för SkaS.
Det har handlat om vårdpatienter på både kirurgi och medicin.
– Trycket har varit större på medicin än på den operativa verksamheten, så det kan man inte förklara med halkan exempelvis.
Vad det beror på att så många sökt akut under den gångna storhelgen med många röda dagar går inte att säga i nuläget, menar Lars Rydberg.
– Vi har sett samma ökade inflöde akuten i Lidköping och i hela regionen.
En möjlig förklaring är att marginalerna är så små på grund av att man successivt minskat de bemannade vårdplatserna. Det gör att man blir sårbar vid exempelvis sjukskrivningar, storhelger och under semesterperioden.
– Men för kirurgen, vårdavdelningarna 51, 52 och 54 ser det i alla fall ljusare ut inför det nya året.
Inför jul och nyår hade man sjukskrivningar på sjuksköterskesidan, vilket gjorde det besvärligt med bemanningen.
– Men från och med i dag sker en förstärkning med en bemanningssköterska och de som varit föräldralediga under helgerna kommer tillbaka, dessutom sker en nyrekrytering under tidig vår.
Det handlar främst om nyanställda sjuksköterskor.
– Så det ser lite ljusare ut inför det nya året på kirurgen.
Allmänt är det dock fortfarande brist på sjuksköterskor i hela regionen.
– Det är inte exklusivt för kirurgen i Skövde utan alla sjukhus i vårt område har samma erfarenhet, säger Lars Rydberg.
Att sjukhusen i Skaraborg drog ner på antalet vårdplatser inför jul och nyår är inget nytt.
– Det brukar vi göra även inför semesterperioden.
Det betyder i praktiken att man ställer in alla planerade kirurgiska ingrepp, som exempelvis operationer av ljumskbråck.
– Det betyder i sin tur att vi tillfälligt kan dra ner på antalet vårdplatser. Men vi behåller den akuta verksamheten, alltså den livräddande delen och vården av cancerpatienter.
Det oväntade inför årets jul och nyår var den sjuksköterskebrist som uppstod vid kirurgen på grund av sjukskrivning, vilket ledde till att de planerade 36 vårdplatserna stannade på 30.
– Men på grund av det oväntat höga inflödet till akuten blev vi tvungna att temporärt öppna extra vårdplatser på ortopeden och medicin och ta in ordinarie personal på övertid, men ingen beordrades att gå in.
Allt hänger ihop, förklarar verksamhetschef Lars Rydberg.
– Vi måste ha bemannade vårdplatser och en god patientsäkerhet i främsta rummet.
Häradsallmänningens ligger i Falköpings kommun. Natten till den 9 januari 2005 satt Bengt Gunnarsson vaken. Så länge han vågade på eftermiddagen var han kvar i häradsallmänningen.
– Jag lämnade skogen när det började blåsa ner träd.
När det ljusnade och vinden hade lugnat sig återvände Bengt Gunnarsson till skogen igen, men vägarna var blockerade av fallna träd.
Under natten hade det fallit träd som motsvarade drygt en årsavverkning på häradsallmänningen - 7 500 kubikmeter virke.
Inom kort började det arbetet med att ta hand om det virke som stormen hade fällt eller brutit ner. En stor del av det som blåste ner var halvgamla träd som skulle ha stått ytterligare några årtionden.
Stormen Per som kom två år efter Gudrun och ytterligare 9 500 kubikmeter virke låg på marken.
Bengt Gunnarsson förklarar att det sammanlagt är 22 000 kubikmeter virke som avverkats som följd av stormar på Grytens häradsallmänning de senaste tio åren. En del av det är träd som inte hade blåst, men som ändå fick avverkas i förtid.
– Den skog som är mest utsatt för stormar är den unga granskogen, säger Bengt Gunnarsson.
Redan innan stormarna hade skötseln av häradsallmänningen inriktats mot att öka andelen tall och lövträd. Ett skäl är att få en skog som bättre klarar stormar.
– Vi har satsat mycket på tall de senaste 20 åren, säger Bengt Gunnarsson.
För att skydda tallplantorna från vilt har häradsallmänningen både investerat i staket och luktmedel som gör plantorna osmakliga för älg och rådjur.
– Vi ligger steget före och har visat att det är möjligt att få tallskog.
När väderprognosen varnar för storm håller sig Bengt Gunnarsson vaken och följer vad som händer. Senast han vakade var under stormen Svea som visade sig vara lugnare än väntat.
Gripandet skedde klockan 03.47 på Torggatan i Götene.
Pojken anhölls under torsdagsmorgonen, misstänkt för förberedelse till grov misshandel, brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott, för eget bruk av narkotika.
– Han misstänks ha planerat att ge sig på en annan yngling, säger Per Larsson, inre befäl på polisen i Lidköping.
Misstanken om narkotikabrott avskrevs under dagen, eftersom pojken visade negativt på polisens tester.
Under torsdagseftermiddagen släpptes pojken, och ärendet lämnas nu över till socialtjänsten enligt lagen om vård av unga.
Sju människor miste livet direkt i samband med stormen. Även senare dog människor i återställningsarbetet, både vid skogsröjning och vid återuppbyggnaden av elnätet.
Enligt Energimyndigheten var det som mest 730 000 elkunder som blev utan ström. Ännu efter tjugo dygn saknade 12 000 kunder el.
För vissa hushåll varade avbrottet så länge som 45 dagar.
Svårast var det för de ensligt belägna gårdarna och avlägsna byar. Stormen slog till mot landsbygdsbefolkning i norra Skåne, Småland, Blekinge och Halland. I Ljungby och Växjö uppmättes vindstyrkor på 33 meter i sekunden.
På Hanö utanför Blekinge uppnåddes orkanstyrka.
Skadorna förvärrades av att marken var blöt och utan tjäle. Skogsstyrelsen har uppskattat att omkring 75 miljoner kubikmeter skog fälldes av stormen. Det motsvarar en svensk årsavverkning.
Tre tusen mil ledningsnät skadades, en del så svårt att det krävdes komplett nybyggnation.
Telefonledningar som blåste ner var inte det största problemet. Telesystemet var beroende av elström och när det inte fungerade drabbades också mobiltelefonnätet.
Ringhals och Barsebäcks kärnkraftverk fick stoppa produktionen på grund av flera ledningsbrott i kombination med att stora mängder salt kommit in från havet med vinden, så kallad saltstorm, och täckte ställverket vid Ringhals, vilket ökade risken för överslag.
Tåg-, buss- och färjetrafik stod stilla i stora delar av Syd- och Västsverige. Det tog en månad innan trafiken var igång på alla järnvägar.
Beredskapspoliser sattes in för att evakuera drabbade i Småland. Norra Smålandsgruppen och Ing 2 hjälpte till för att röja efter stormen. Stormen slog till en lördag efter en långhelg och under en period med ovanligt milt vinterväder, vilket underlättade situationen något för strömlösa invånare utan tillgång till sin ordinarie värmekälla.
Hela entréporten, larm och larmbåge förstördes i samband med att en stulen bil i rejäl fart backades in i butiken. Så långt gick för övrigt allting gärningsmännens väg.
Men bytet blev garanterat inte det de hade hoppats på.
– Sannolikt var de ute efter våra dyrbara Peak-jackor, men dessa förvarar vi på annat ställe nattetid sedan att bra tag tillbaka, så där gick de bet, säger Ulf Johansson.
Gärningsmännen siktade in sig på butikens damavdelning och kunde rafsa åt sig ett 25-tal jackor innan de mycket snabbt, bara 25 sekunder efter att bilen hade backats in, försvann ut samma väg som de kom in.
– Det handlade om reajackor och värdet på dessa är inte särskilt stort, i alla fall inte om man jämför med vad Peak-jackor kostar, fortsätter Ulf.
Själv fick Ulf larmet hem till bostaden samtidigt som det utlöstes i butiken och på bara några minuter var han på plats.
– Det jag möttes av var den inbackade bilen, som stod med vindrutetorkarna igång. Innanför porten var det glassplitter och den trasiga larmbågen som jag såg först, fortsätter han.
Vid fyratiden bärgades den nyss nämnda bilen bort och tidigt på morgonen kom sedan glasmästare till butiken för att plocka bort den skadade porten och ersätta den med en annan, om än en provisorisk sådan.
– Vi har ju haft en del inbrott här tidigare, men inte av den här arten. Då har det handlat om en krossad ruta eller så. Skadorna är att beteckna som stora. Det kostar säkert uppemot en kvarts miljon kronor att återställa entréporten i sitt ursprungliga skick. Visst, vi har försäkring, men självrisken är inte liten den heller, suckar Ulf Johansson.
De misstänkta gärningsmännen, två av polisen sedan tidigare kända ynglingar från Borås, födda 1997 respektive 1999, kunde senare på natten gripas i Herrljunga.
– Vi hade tur så tillvida att en polispatrull mötte flyktbilen på väg ut från Falköping, fattade misstanke och följde efter. Resan gick över bland annat Tråvad och Floby innan den sedan tog slut i Herrljunga, där en spikmatta var utlagd, säker utredningsbefäl Marlene Andersson Wikman.
De två gripna hade av allt att döma börjat sin räd i Borås. Där stal männen en bil och lämnade en bensinstation utan att betala. Väl i Falköping stal de den bil som sedan användes vid inbrottet. De båda männen är misstänkta för grov stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel och trafikbrott. Männen var maskerade vid inbrottstillfället.