Ylva Gefvert har jobbat som dietist inom primärvården sedan 1990. Idag är hon verksam vid Käpplunda Vårdcentrum. Hon vägleder människor hur de ska äta för ökad hälsa.
Hon är också opinionsbildare. I flera debattartiklar i ansenliga branschtidningar och riksmedia har hon uppmärksammat riskerna med att äta för mycket kött. Argumenten bygger på en brittisk forskningsstudie bland 89 000 sjuksköterskor.
– Sexton år senare visade sig att i gruppen kvinnor som ätit mest kött hade 22 procent större risk för bröstcancer jämfört med dem som bara åt kött på helgerna. Forskning visar också att kött ökar riskerna för tjock- och ändtarmscancer, säger Ylva Gefvert.
Livsmedelsverket rekommenderar att man äter maximalt 500 gram kött och charkvaror i veckan.
– Det är ungefär tre portioner, säger Ylva Gefvert.
På senare år har hon reagerat på den industriella djurproduktionen. Hennes åsikter har kommit uttryck i en rad debattartiklar kring den danska grisproduktionen där antibiotika används förebyggande mot sjukdomar.
Gefvert kräver bland annat MRSA - fria upphandlingar, att offentliga verksamheter ställer krav på att köttet de köper in ska vara fritt från multiresistenta bakterier.
– Här sitter våra läkare och håller emot för att inte ge penicillin i onödan. Samtidigt kommer det patienter med infektioner orsakade av multiresistenta bakterier.
Fortsätter det restriktionslösa användandet får det förödande konsekvenser för folkhälsan.
Ylva Gefvert lider av ledgångsreumatism och äter vegankost. Hon tycker själv att hon mår bättre efter att mjölk och kött plockats bort ur kosten.
– Jag äter cellgifter mot reumatismen. Skulle jag drabbas av en resistent bakterieinfektion kan jag inte fortsätta med cellgifterna. Mitt hälsotillstånd skulle försämras.
Varje år dör 25 000 personer i EU på grund av att penicillinet inte biter på den infektion de drabbats av.
– I Danmark har fyra äldre smittats och dött. Det finns teorier om att resistenta bakterier kan smitta från människa till människa.
Därför menar Ylva Gefvert att det är viktigt att välja kött som är producerat i Sverige, Finland eller Litauen.
– De följer EU:s djurskyddsdirektiv, har låg användning av antibiotika och klipper inte grissvansar, säger hon.
För många människor är kött ett njutningsmedel. Och det man ser har man inte ont av, menar Gefvert.
– Mänskligheten måste skärpa till sig. När jag ser hur grisar behandlas får jag en obehaglig smak i munnen. Utländska grisproducenter måste börja följa djurskyddslagen. Jag tycker det är skamligt hur djur behandlas, säger hon.
Skövde Nyheter har tidigare skrivit om Ylva Gefverts engagemang för rumänska gatuhundar. Hon har själv två adopterade hundar och donerar pengar till en organisation som ska ge hundarna i landet ett drägligare liv.