I Husaby finns Sveriges äldsta prästgård. Slåtterängen vid Sigfridsliden ligger på dess marker så vad kan passa bättre än att just här använda jordbruksmetoder sedan 100-tals år tillbaka?
– Detta är vårt kulturarv och vi vill bevara de gamla metoderna för hur man förr skapade vinterfoder till kreaturen, säger Sölve Johnsson. Vi skapar också på detta sätt en biologisk mångfald med blommor, bin och fjärilar, fortsätter han.
Viktigaste redskapet
Ingvar Claesson från Länsstyrelsen var där och slog med lie och berättade om vikten av slåtterängar.
– Ingenstans kan det innehålla så mycket arter på liten yta som på en slåtteräng, säger han.
Han berättade också om lien som en av vårt jordbrukssamhälles viktigaste redskap.
– Det är ett enkelt redskap men enormt viktigt. Hade inte lien uppfunnits så hade vi inte haft det jordbrukssamhälle som vi har idag.
Jämställer konkurrensen
Med hjälp av lien ges alla arter på ängen samma förutsättningar.
– Det finns exempel på växter som finns här och som kommer att bli betydligt fler om några år, berättar Ingvar Claesson.
En grupp bestående av Husaby Hembygdsförening, Naturskyddsföreningen och Studieförbundet Vuxenskolan i Götene har under flera års tid arbetat för att skapa förutsättningar för mer blommor och växtlighet på den gamla slåtterängen. En informationstavla har tillverkats och avtäcktes under lördagen. Jonas Johansson avtäckte informationstavlan och höll invigningstalet.
– Skara Stift som äger marken vill värna om kulturarvet och har förutom slåtterängen även skapat naturreservat och återskapat våtmark på Kinnekulle, berättar Jonas Johansson.