Torgny Andersson är Försäkringskassans områdeschef för Skaraborg och sitter i Skövde. Han plockar fram siffror för sjukpenningtalet för Skövde, underlaget sträcker sig från 2005 till 2014.
– Januari 2005 låg det genomsnittliga sjuktalet på 12,2. I år hamnar vi på 8,9. Men det har inte stadigt sjunkigt. 2008 kom den så kallade rehabkedjan med bland annat 180-dagarsgränsen för sjukpenningen. Många slussades ut ur systemet för att sedan återkomma några år senare, och det är en del av förklaringen till den ökning vi ser nu, säger han.
Tycker du att siffrorna för Skaraborg är alarmerande?
– I vissa kommuner tycker jag det, som i Tidaholm och Skara. Värst är det i Tidaholm. Där är sjukpenningtalet för kvinnor bland det högsta i riket, säger Torgny Andersson.
Sjukskrivningarna beror oftast på utbrändhet och depression, vilket ofta leder till långa sjukskrivningsperioder.
Sannolikt finns det flera orsaker till att det ser ut som det gör.
– Det påverkar hur sjuk- och hälsovården ser ut på orten, hur hör utbildningsnivån är och hur arbetsmarknaden ser ut, om det finns många, eller få arbetsgivare.
I Skövde tycker Torgny Andersson att det finns en väl fungerande samhällsstruktur, som förmodligen kan förklara varför Skövde klarar sig bättre. Skaraborg får in cirka 6 000 nya sjukfall årligen och har knappt 5 000 pågående sjukskrivningar.
– Vid sådana volymer kan det alltid ske misstag. Men målet är att alla ska känna att de mött någon som vill dem väl och följer gällande lagstiftning.
↧
Mammorna de som har det tuffast
↧