Quantcast
Channel: Skaraborgs Läns Tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12879

Träna hjärnan för att välja rätt

$
0
0

 Om du blir tokig på alla tusentals val bör du lära känna pannloben lite bättre – hjärnans smartaste del som fattar genomtänkta beslut.
Den som räknar in allt från val av strumpfärg till om röda eller blåa partier ska få plats i regeringen gör faktiskt tusentals val varje dag. Och dessa valmöjligheter fortsätter att fylla vår vardag genom hela livet. Ju yngre du är, desto svårare att fatta långsiktigt riktiga beslut.
– För att kunna överväga långsiktiga fördelar av något behöver man en utvecklad pannlob, den är inte färdigutvecklad förrän man är 25 år. Men val kan vara en kamp, oberoende var i livet man befinner sig, säger Katarina Gospic, hjärnforskare och författare, till TT.

I grund och botten är det reptilhjärnan och pannloben som står för den där kampen.
– Vi blir mer känslomässiga när vi reagerar med reptilhjärnan, till skillnad från mer genomtänkta och långsiktiga beslut som fattas med pannloben, säger Gospic.
En smarrig muffins får statuera exempel när beslutsfattandet i hjärnan ska redas ut. Det gäller att förstå hur känslo- och belöningssystemet styr oss – att vi strävar efter trygghet och snabba belöningar.
– Ditt primitiva system säger "det är bara att käka". Men pannloben låter dig bli påmind om ett redan högt blodsocker och dålig hälsa. Det är stämningsläget som avgör vilken del av hjärnan som vinner, säger Gospic.
Reptilhjärnan får större chans att agera hos en person som varken ätit, sovit eller tränat ordentligt, medan den som är i bättre form har goda förutsättningar att använda pannloben för att stå emot frestelser.
Som att hoppa
Dumpa snubben? Flytta för ett bättre jobb? Beslutsångest vid kniviga val kan minst sagt göra oss vilsna.
– När det finns stora risker att gå miste om något blir valen som allra svårast. Vi är trygghetsknarkare i vårt sätt att bete oss och strävar efter snabba lösningar.
Rädsla är ofta en stark drivkraft som kan få oss att fatta fel – och stundtals rätt – beslut.
– Det går att träna sig att använda pannloben. Utmana dig genom att göra saker som är läskiga. Att fatta ett svårt beslut kan jämföras med att hoppa från ett hopptorn, det är läskigt i början men du blir bättre på att hantera det efter ett par gånger, säger Gospic.
(TT)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12879