Det var den aktiva rollen som fick henne att välja åklagaryrket.
- Jag tyckte åklagaren hade en intressant roll. Även om åklagaren inte har huvudansvaret i rättegången, är det vi som för processen, exempelvis avgör vi vilka bevis vi vill lägga fram och hur de ska läggas fram.
Lockande var även att få möta många människor.
- Även om det för många är under svåra förhållanden så ger dessa möten mycket. För många betyder det mycket att ett brott klaras upp och ibland kan gärningsmän inse att det var fel. Det gör att man inte tappar tron på mänskligheten.
Hon berättar om målet med mannen som åtalades för ett antal grova våldtäkter, som bröt sig in i flera kvinnors hem när de sov.
- Det var inte någon juridisk svårighet. Men det var väldigt berörande hur dessa målsäganden kunde berätta detaljerat om vad de upplevt fast det låg ganska lång tid tillbaka.
Genom att det gått en tid kunde man också klart konstatera hur hårt kvinnorna drabbats och vilka långtgående men de fått, konstaterar Annette Olsson fundersamt.
- Det var en stor lättnad för kvinnorna att se gärningsmannen i rättssalen, att se att brottet klarades upp. Jag tror det är väldigt värdefullt att ett brott blir uppklarat för att de drabbade ska kunna gå vidare i livet.
Trots lovorden över yrket finns det sämre dagar.
- Ibland känns det jobbigt, som om alla är arga. Arga för att man driver ett mål. Eller för att man lägger ner ett.
Ibland ser det ut som om allmänheten har en skild syn på rättsmedvetande än domstolen. Flera uppmärksammade domar gäller gruppvåldtäkter, där man inte kunnat reda ut vem som har gjort vad och alla därför har friats. Hur ser du på det?
- Ofta är det att bevisningen inte håller. Det är en otillfredsställande situation, frustrationer vi får lära oss att hantera i jobbet. I Sverige har vi inte heller ett rättssystem som innebär att vi dömer till kollektiv bestraffning, vi straffar inte den som bara är på en brottsplats.
Det måste kunna bevisas att personen gjort sig skyldig till brottet.
- För många är det självklart att flickan inte var med på det, men det finns faktiskt en liten möjlighet att det var annorlunda.
Hon drar en parallell till Lindomefallet, när två män hade brutit sig in hos en äldre man och någon av dem slagit ihjäl honom, och den oerhörda frustationen när det inte gick att slå fast vem som gjort vad.
- Då skriker känslorna i oss. Men man får komma ihåg att om två personer är någonstans och någon löper amok och begår en allvarlig handling, då kan inte den andre straffas. Finns det rimligt tvivel kan man inte fälla.
Det är en svår uppgift att kunna återspegla hur ett brott verkligen gick till, menar hon.
- Ofta går det väldigt snabbt. När det återspelas i rättssalen går det väldigt långsamt. Ibland kan det vara alldeles omöjligt att beskriva de inblandades upplevelse.
Hon konstaterar att media har ett stort ansvar och att det är svårt att på några korta rader beskriva ett komplext förhållande korrekt.
Ett annat fall som upprörde många var Skaraborgaren som filmade när han och flickvännen hade sex och la ut det på internet. Skadeståndet överklagades och hovrätten motiverade sänkningen med att det är vanligt idag att lägga ut sitt privatliv på internet.
Annette Olsson påpekar att fallet inte är slutligt avgjort, men att det var en värdering som hovrätten gjorde.
Rättsväsendet är beroende av allmänheten för att kunna klara upp brott.
- Brott som begås i en tung kriminell miljö som gängbrottslighet är oftare svårare att utreda eftersom de inblandade, vittnen och berörda, inte vill tala med polisen. Deras ovilja kan bero på rädsla eller ointresse av att de som begått brotten ska dömas av domstol.
Mycket handlar om allmänhetens inställning.
- Har man bevittnat något är det viktigt att ställa upp och vittna för att vi ska kunna upprätthålla lag och ordning.
Vissa brott har blivit lättare att klara upp genom modern dna-teknik.
Har ditt arbete förändrat din syn på mänskligheten?
- Som ung var jag väldigt påverkad och kunde tänka mycket på detta. Men med erfarenhet har det ändrats, det handlar om att kunna hålla en balans. Det är viktigt att ha distans till arbete och odla sina intressen utanför jobbet.
↧
Chefsåklagaren som ser nyanserna
↧