– Vi har fått så mycket positiv respons! Det verkar finnas ett jätteintresse, säger museiintendent Hanna Eklöf.
Stjärnornas Krig hade filmpremiär 1977 och de två uppföljarna i filmserien – Rymdimperiet slår tillbaka och Jedins återkomst – kom 1980 och 1983.
Mellan 1999-2005 kom ytterligare tre filmer och dessutom kommer en sjunde Star Wars-film att ha premiär i december 2015. Det är således flera generationer som har en relation till filmerna – och därför är det heller inte särskilt konstigt att Tidaholms Museum kommit upp med idén att ägna Star Wars en rejäl utställning.
”Är det sant?”
Utställningen kommer att ha namnet May the force be with you och invigs i maj nästa år. Förutsättningen för satsningen var dock ett bidrag från Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Tidaholms Museum ansökte om 150 000 kronor och i budgeten räknade man med att få igenom halva summan om 75 000 kronor.
När tidningen når Hanna Eklöf vet hon inte att utställningen beviljades 100 000 kronor.
– Är det sant? Det är helt fantastiskt! Vi behövde extra stöd för att kunna göra den här satsningen – nu blir det verkligen av, jublar hon.
I kalkylen hoppas man även att utställningen kommer att locka ett större antal betalande besökare än ett normalår (som intäktsbudgeten på 130 000 kronor är satt utifrån). Förhoppningen är att besöksantalet ökar med 2 500 personer vilket skulle ge 125 000 kronor extra utöver budget i intäkter.
Samlar information
Utställningen kommer att byggas med hjälp av samlare, fans och unga i fokusgrupper.
– Det verkar finnas ett jätteintresse, säger Hanna Eklöf.
Men satsningen är tänkt att bli så mycket mer än bara en utställning. Museipersonalen vill även skapa ett levande teknikcentrum för barn och unga. Ingenjören Per Jonsson kommer att hålla teknikkurser i det så kallade Robotlabbet.
– För hundra år sedan var Tidaholm en blomstrande industristad. Den tekniska framgången lade grunden till att staden finns i dag, menar Eklöf, som samtidigt konstaterar att intresset för teknik minskar.
– Vi gör ett försök att öka teknikintresset genom att utgå från Star Wars-filmerna.
Det finns även tankar på att starta filmpedagogiska verkstäder där barn och unga kan skapa egna animerade filmer.
– Och det vore kul att visa Star Wars-filmerna på bio, avslutar Hanna Eklöf.
↧
Museum satsar på rymdkrigare
↧