Personal inom psykiatrin på Skaraborgs sjukhus i Falköping skrev en anonym insändare om att deras arbetsmiljö var en hälsorisk. Insändaren publicerades i Falköpings Tidning den 30 augusti.
Istället för att göra något åt den dåliga arbetsmiljön konfronterade klinikens chefer personalen. De krävde att få veta vem eller vilka som hade skrivit insändaren. Cheferna kan därmed ha begått brott mot tryckfrihetsförordningen.
Justitiekanslern har beslutat att inleda en förundersökning mot flera chefer på psykiatrin i Falköping. Orsaken är alltså misstankar om att de olagligt ska ha frågat ut personalen om den anonyma insändaren. JK har lämnat ärendet till internationella kammaråklagare i Göteborg och man räknar med att beslut fattas i början av nästa år.
Ida Eklöf, ombudsman på Vårdförbundet Västra Götaland tycker att det är allvarligt att cheferna behandlar sin personal illa för att de slår larm om sin arbetsmiljö.
"Att personalen mår dåligt kan innebära risker för patienterna och våra medlemmar är skyldiga att berätta om det är något i vården som inte fungerar", säger hon till fackförbundets tidning Vårdfokus och tillägger att det är bra att JK utreder saken.
De fackliga organisationerna på Skaraborgs sjukhus avvaktar nu JK:s utredning.
Kerstin Forsberg Angshed, vårdförbundet, vill inte kommentera pågående ärende, men menar liksom kollegan Marianne Isaksson att när det gäller avvikelser eller fel i vården har chefer lärt sig att fokusera på vad som behöver förbättras istället för att leta syndabockar.
Förhoppningen är att den insikten ska gälla även när personal slår larm.