I Värsåsvillans gamla lokaler i Lundbrunn ryms företaget CAS, Clean Analytical System AB, som bygger moduler och prefabricerade hus med världen som marknad. Företaget har bland annat skapat relationer med UNHCR och andra FN-organ, så att CAS blev kontaktat i samband med FN:s arbete mot ebola i Västafrika var egentligen inte oväntat.
Jobbade 24/7
Det som bröt mönstret var brådskan.
– Det handlade om en akutorder av moduler, och på sju dagar där vi i princip arbetade dygnet runt så kunde vi klara av både det och utbilda dem som ska bygga upp modulerna, säger Bengt-Inge Brodén som driver företaget.
Ett 30-tal personer är knutna till företaget på olika sätt, och utan dessa hade det inte gått. Dessutom finns en rad företag som är underleverantörer, och som även de lät beställningarna till ebolaklinikerna få förtur.
Svensk grupp
Det var krismyndigheten MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap, som beställde modulerna på uppdrag av FN. Ebola-patienterna ska tas om hand av personal från WHO, och en svensk grupp åker ner för att stötta dem som jobbar med ebola-patienter.
Bengt-Inge Brodén är lite tagen över att hans företag är först i världen med att leverera mobila ebolakliniker, och han räknar med att det är början på en expansion.
– Vi har haft besök av nästan alla FN-organ, upp till chefen för flyktinglägren som UNHCR basar över, och vi gör bedömningen att det är bra fart på företaget nu. I nuläget är 32 medarbetare knutna till företaget, men bara en är anställd. Det kan vara dags att öka där nu, säger Bengt-Inge Brodén som är i full färd med att förbereda sig själv för en resa till Afrika.
– Jag ska till Nairobi för att träffa representanter för Kenyas försvarsmakt. Det handlar om den stora campen som byggs i Mali, och där kenyanerna tycker att det kan behövas något annat än tält.