– Det var jag inte beredd på men eftersom ebolaepidemin sprider sig så snabbt måste värlsens politiker vara beredda på att göra omedelbara insatser, säger Green i en kommentar.
I resolutionen rekommenderas medlemsländerna att utarbeta planer för att hjälpa drabbade länder att snabbt återhämta sig från ebolavirusets negativa effekter. Resolutionen vädjar också till stater att fördubbla sina insatser för att öka allmänhetens medvetande om viruset och att motverka stigmatisering
Under församlingens generaldebatt är temat jämställdhet mellan könen och stopp för våld mot kvinnor och flickor. Var tredje kvinna blir någon gång utsatt för våld eller övergrepp och särklit allvarligt och brutalt är sexuellt våld som kvinnor utsätts för i krig och konflikt.
– Att en så stor världsförsamling med 750 deltagare från 145 länder uttalar sig starkt och alla talare engagerade sig i arbetet med att förhindra våldet mot kvinnor och flickor är en tydlig signal och nu gäller det att alla åker hem och tar initiativ, kommenterar Monica Green.
I nästa vecka kommer Monica Green att berätta om detta i samband med FN-dagen som uppmärksammas på Västerhöjdsgymnaiset i Skövde. Då kommer UN-women även beskriva den världsomspännande kampanjen "he for she" för ökad jämställdhet och förebygga våld mot kvinnor och flickor.
Riksdagens IPU-delegation som deltar i Genève består förutom Monica Green (s) Anti Avsan (M), Krister Örnfjäder (S), Ulrika Karlsson (M) och Monica Green (S).
IPU är en global organisation för självständiga staters parlament. IPU verkar för de parlamentariska institutionernas utveckling, hjälper till med att bygga upp demokratiska funktioner, arbetssätt, och fungerande parlament. IPU möts två gånger per år, på våren och hösten.
IPU har 166 medlemsländer från parlament runt om i världen, och höstförsamlingen är en mötesplats för att diskutera och utarbeta resolutioner inom en rad aktuella frågor. Frågor på agendan för de permanenta utskotten är cyberterrorism som ett allvarligt hot mot fred och global säkerhet, bildandet av ett nytt system för vattenförsörjning, internationell lag kopplad till nationell suveränitet, samt mänskliga rättigheter.