Enligt Barn- och utbildningsförvaltningens planeringsförutsättningar för 2015-2017 skulle även elevhälsan, svenska som andra språk, modersmål, familjecentralen och BOA kunna beröras av nedskärningar. Försämrad service med minskade öppettider och minskat stöd till invånare är konsekvensen. Så måste det dock inte bli när nämnden lägger sin detaljbudget.
– Vi får ju planera vår verksamhet för tre år framåt och detta är vår bild av hur man kan bedriva verksamheten efter de förutsättningarna som finns. Den lämnar vi vidare till kommunstyrelsen. Men det handlar om tre års tid, vi kan inte veta hur det ser ut, säger Sebastian Clausson (S).
– När vi vet budgeten får vi sätta oss ner och prioritera i verksamheten. Vi har fortsatta utmaningar i gymnasieskolan för beslut som behövts tagit för flera år sedan har inte tagits.
Anpassning
Att kommunen inte har lyckats anpassa Katedralskolans verksamhet efter ett mindre elevunderlag är anledningen till den pressade ekonomiska situationen inom barn- och utbildning.
– Vi måste genomföra en anpassning. Ingen vet hur det ser ut 2017, utan först måste vi hantera 2015. Lyckas vi klara det ser åren efter helt annorlunda ut, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Nordström (S).
Dessutom har den nya regeringen lovat 3,4 miljarder extra till skolan, för bland annat mindre klasser, höjda lärarlöner och extra resurser till skolor med särskilda behov. Hur mycket som tillfaller Skara kommun vet man inte än, därför räknas de inte med i planeringen. När man vet den siffran, ändras också budgetförutsättningarna.
– Pengarna från staten går direkt in i skolan, men vi har inte sett de pengarna än. Pengarna från regeringen går direkt in i skolan, säger Fredrik Nordström.
Dyr skola?
Redan nu kommer kommentarer om hur kommunen kan ha råd en så dyr investering på högstadieskolan när man samtidigt måste spara i skolorna.
– Det är lite äpplen och päron. Investeringar börjar kosta när de är klara säger Fredrik Nordström.
– De ekonomiska utmaningarna gäller nu. Men det är viktigt att ha en ekonomi i balans och vara försiktiga så vi kan göra nya satsningar i kommunen, instämmer Sebastian Clausson.