Det är ett danskt koncept, som innebär att patienter som skall få en ny knä- eller höftled kommer till avdelningen samma dag som operationen skall ske. Oftast får patienten komma till sin operation en halvtimme efter att de anlänt till sjukhuset.
Alla förberedelser sker i hemmet för att minska tiden på sjukhus och på så sätt minimera risken för infektioner.
Så fort patienten kommer tillbaka till avdelningen efter operationen påbörjas träningen för att komma upp och stå på benen.
– Det är ungefär som att få en rejäl lårkaka, ju tidigare man kan komma igång att röra på sig desto mindre stel blir man, förklarar Per Jolbäck, sjuksköterska från SkaS Lidköping som arbetat enligt konceptet sedan 2012.
Att metoden ökar i popularitet och sprider sig allt snabbare bland sjukhusen världen över är fram till tryggheten som patient och vårdpersonal upplever när det är samma information i alla led.
– Metoden bygger på att det finns givna mål som patienten måste uppnå innan hen skickas hem. Det handlar om att kunna äta och ta på sig kläder själv, sköta sin hygien samt kunna gå med hjälpmedel. Men vi skickar aldrig hem någon mot dennes vilja - patienten måste känna sig helt trygg först, säger Pia Berggren, enhetschef ortopedavdelning Skövde.
Metoden har tagits emot väl på SkaS Skövde och Pia Berggren berättar att patienterna överlag är positiva. Det är inte ovanligt att patienterna åker hem redan dag två, mot tidigare när de kunde stanna upp till tio dagar innan de blev utskrivna.
– Det är en vinna/vinna-situation för jag tror varken patienter eller personal vill gå tillbaka till det gamla arbetssättet, menar Maria Holmberg, enhetschef ortopedavdelning Lidköping.
69-åriga Ulla-Britt Siegert från Vreten gjorde en höftledsoperation under måndagen. Mindre än 24 timmar senare påbörjade hon sin rehabilitering.
– Det är inget vilohem det här, skrattar hon när hon går fram i korridoren under uppsikt av sjukgymnasten Elin Brodelius.
I Danmark har man gjort följande upptäckt: genom att göra det bättre för patienterna så är personalen nöjdare, med färre sjukskrivningar som följd.
– Det viktiga i metoden är att följa hela patientkedjan - inte att tjäna pengar. Drivkraften är istället att göra det så bra som möjligt för patienten, vilket på sikt leder till mindre totala omkostnader, berättar Per Jolbäck.