Quantcast
Channel: Skaraborgs Läns Tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12911

Athlei: Tufft men vi måste göra det

$
0
0

Regionutvecklingsnämnden beslutade att hålla alla naturbruksskolorna för två år sedan. De beslutade också att skolorna behövde förändras för att klara ekonomin, nya skollagens krav och att passa näringens och framtidens krav.

– Det var inte hållbart att fortstätta om förut. I takt med att näringen utvecklas måste utbildningarna hänga med och bli moderna kompetenscentra. Varje skola har nu fått en spets, en kompetens som de är riktigt bra på, säger hon.

För Uddetorps del är det växtodling inom lantbruksutbildningen och häst som är deras spets.

Skollagen

Färre elever har sökt till naturbruksskolorna vilket har försämrat ekonomin ordentligt.

– Vi måste anpassa oss till kostymen och erbjuda bra utbildningar som lockar fler elever. Vi ser redan att det är på väg att vända, säger Kristina Athlei.

Skolinspektionen påpekade förra året att eleverna haft för låga studieresultat.

– Vi arbetar nu med att alla lärare ska vara behöriga och ha legitimation. Det står i skollagen. Flera lärare läser pedagogik nu men det tar några år innan alla är klara, säger hon.

Eleverna på Uddetorp strejkade den 1 oktober för att visa sitt missnöje. Vad säger du om det?

– Det är naturligt med protester, oro och missnöje när det genomförs så här stora förändringar och det är lätt att det sprids rykten. Det är inte konstigt men olyckligt. Jag tycker att det är positivt att eleverna strejkar och reagerar. Det visar att de är engagerade i sin utbildning, vill vara med och påverka och det visar att vårt uppdrag att lära dem om demokrati har fungerat, säger hon.

Eleverna tycker att det inte får svar på sina frågor och information om vad som händer. Vad är ditt svar till dem?

– Jag var på skolan förra veckan och jag har kontakt med rektorn som träffar elever och elevråd. Det finns en struktur för hur vi ska jobba med information och det fungerar utmärkt. Elever tester också gränser, säger hon.

Kritiken om flytten av rektorn Stefan Kristoffersson besvarar hon med att den nya rektorn Per Hallén är en skicklig rektor med stor erfarenhet och hon har fullt förtroende att det ska bli en bra lösning för Uddetorp.

Ska trädgårdseleverna på Uddetorp flyttas till Dingle nästa år?

– Det är olyckligt att de är oroliga för det. Det finns inga planer på det, men på en del andra skolor har elever valt att flytta till den skola som har just den spetsen. Det sker helt enligt individuella lösningar mellan eleven, föräldrar och rektor och inget som vi tvingar någon till, säger hon.

Eleverna vill att du ska avgå.

– Jag har ett uppdrag att genomföra ett demokratiskt beslut som regionpolitikerna fattat. Jag har det att förhålla mig till och kan inte hitta på egna saker. Det är mina chefer som får avgöra om jag ska avgå eller inte, säger hon.

Hon tycker att det är positivt, spännande och väldigt viktigt att arbeta med förändringarna på naturbruksskolorna i regionen, men hon förstår också att det väcker mycket reaktioner.

– Skolorna har långa traditioner och har inte förändrats så mycket under tiden. Det är ett nytt sätt att arbeta och det är klart att det är tufft, men vi måste göra det här om skolorna ska överleva och vi ska ha bra företagare och anställda inom näring i framtiden. Det kommer att bli bra men det är en tuff väg vi måste gå för att nå dit, säger hon.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12911