Dagens skatteregler är samma för alla och tar inte hänsyn till hur länge säljaren ägt sin bostad. Dagens uppskovregler som gäller för vinster vid bostadsaffärer innebär att den maximala vinsten får vara 1 450 000 kronor för att man ska kunna göra ett fullt uppskov.
Förutom ekonomiska aspekter så finns det praktiska hinder för att vilja flytta som att man vill byta bostad i det område man bor men att man inte hittar några alternativ där. 14 procent av bostadsägarna i Skaraborg uppger det.
– I dag tvingas många bo kvar i sina stora lägenheter, villor eller radhus för att det är för dyrt att flytta till en mindre eller att det helt enkelt inte finns några alternativ. Det betyder att många sitter på onödiga kvadratmetrar bostad som någon annan bättre behöver. Jag tror en lösning skulle kunna vara att se över dagens rigida reavinstbeskattning och beskatta den som har bott länge i sin bostad annorlunda än den som haft bostaden en kort tid, säger Carl Henrik Ohlsson, vd på Länsförsäkringar Skaraborg i ett pressmeddelande.
Fakta om reavinstskatten och reglerna kring uppskov:
Om du sålt en privatbostad med vinst ska reavinstskatt betalas (skatt på försäljning av privatbostad). Skatten räknas ut genom att multiplicera vinsten med 22 procent. Om man inte vill betala hela vinsten direkt vid en försäljning och köper en dyrare ersättningsbostad inom en viss tid kan man få uppskov med som mest 1 450 000 kronor. Det innebär att man skjuter skatten framför sig tills den nya bostaden en gång ska avyttras. Tidigare regler gav möjlighet till uppskov utan tak på beloppet. Idag kan det vara billigare att ta ett bolån än att använda uppskovsreglerna och betala uppskovsränta.
Om undersökningen:
Frågan som ställdes till privatpersoner som äger sin bostad var: Om du eller någon du känner egentligen vill flytta, men tvekar inför att göra det, vad tror du att det beror på? Flera svar möjliga. 10 300 svenskar varav 6 500 som äger sin bostad mellan 16 och 65 år intervjuades på uppdrag av Länsförsäkringar. Resultatet finns uppdelat på län. Intervjuerna genomfördes genom webintervjuer av PFM Research.