Det handlar om en företeelse som har låg status inom sjukvården och dessutom anses svårbehandlat. Samtidigt är bensår knappast något som går att blunda för.
– Den första stora befolkningsstudien i slutet av 1980-talet visade att sex personer av tusen hade bensår, och att det inte bara drabbar äldre människor, berättar Alexandra Forssgren, överläkare på hudmottagningen.
Studien gjordes i Skaraborg, som alltsedan dess har varit ledande på området. Här byggdes ett bensårscentrum upp där olika discipliner samarbetar kring patienter med bensår, och arbetet följs av läkare både i Sverige och andra länder.
Ingen sjukdom
I höst väntar den tredje stora kartläggningen av bensårspatienter i Skaraborg, och det är Alexandra Forssgren som håller i studien.
– Bensår är ingen sjukdom, slår hon fast tidigt i samtalet när vi träffas på hudmottagningen i Skövde.
– Det är det första vi säger vid alla föreläsningar, säger hon och skrattar åt min förvåning, innan hon förklarar sig.
– Bensår är ett symptom, som behöver behandling samtidigt som vi vill ta reda på varför de har uppkommit. De kan orsakas av bland annat åderbråck, nedsatt cirkulation eller diabetes.
Jobbar över gränser
När orsaken är fastställd handlar det om att erbjuda rätt hjälp, och det är där ett gränsöverskridande bensårscentrum kommer väl till hands. Samtidigt pågår hela tiden utbildningar av sjuksköterskor och undersköterskor på vårdcentraler och i kommunernas äldreomsorg.
– Ökad kunskap leder till att patienter snabbare kan få rätt behandling så att såren läker och man kan förhindra nya sår, säger Alexandra Forssgren.
Drastisk minskning
Effekterna har varit tydliga. Vid förra mätningen år 2002 hade antalet bensårspatienter minskat med nästan en fjärdedel, och antalet bensår till följd av åderbråck hade halverats.
– I höst gör vi en ny studie för att undersöka om vi håller samma goda kvalitet. Kanske har vi till och med fått ner siffrorna ytterligare.
Alla vårdenheter i Skaraborg får rapportera in sina bensårspatienter. Det väntas handla om runt 500 patienter, och hälften av dessa kallas sedan till en stor undersökning.
– Där söker vi efter orsaken till bensåren och gör samtidigt en undersökning av patienternas livskvalitet, eftersom bensår kan orsaka minst lika stort lidande som hjärtsjukdomar eller cancer.
Undviker att ta i
Ändå pratas det ofta tyst om bensår, som inte heller ligger i topp på läkarnas bästa-lista. Alexandra Forssgren berättar om patienter som kommit in till akuten med olika symptom, och läkarna har inte ens öppnat omlagda bensår för att se hur de tar sig ut.
– För min del började jag bli fascinerad av bensår som vikarie i hemtjänsten när jag pluggade. Ingen annan ville ha bensåren så jag fick ta dem, och jag såg hopp i det som alla andra bedömde som hopplöst, berättar Alexandra Forssgren.
Ger aldrig upp
Att hon så småningom hamnade bland likasinnade i Skövde var kanske ingen slump, och nu är hon en av dem som fortsätter arbetet för bensårspatienterna. Under hösten delar hon sin tid mellan forskning och patienter.
– Det jag hoppas att vi kan visa i den nya studien är vad som kan uppnås om vi samarbetar. Och i det dagliga arbetet har vi ett tydligt mål: Inget fall är hopplöst.