2012 var förutsättningarna betydligt bättre, då kunde man i inventeringen se totalt 12 familjegrupper i Skaraborgsområdet. Men vid förra årets inventering kom man bara upp i 3-4 stycken.
– Vi fick nya inventeringskriterier som gör att vi har svårt att få våra observationer godkända, säger Gillis Persson.
Dels krävs numera att djuret ska spåras en betydligt längre sträcka än tidigare, dessutom kan en familjegrupp inte bli godkänd om en annan nyligen blivit det i närområdet.
– Det finns exempel där vi hittat spår på ena sidan Vättern och nästa dag upptäcks spår på andra sidan. Då kan man ju förstå att det inte handlar om samma djur, men sett i sträcka ligger de för nära varandra för att bli godkända, berättar Gillis.
Hoppas på allmänhetens hjälp
Inventeringen görs av länsstyrelsen i samarbete med allmänheten och Jägareförbundet och snart är det dags igen.
– Den första oktober drar det igång och nu hoppas vi att det blir bra med snö och att allmänheten är på hugget. Vi vill ju hinna ut och få spåren bekräftade, säger Gillis Persson.
Det gäller att man rapporterar in spåren så fort som möjligt, då de snabbt kan försvinna beroende på vädret. Kan man ta en bild hjälper även det till.
Antagligen betydligt fler
Rapporter om att lodjur siktats kommer in från hela Skaraborg, men exakt hur många individer det finns i dagsläget går alltså inte att säkerställa.
– Magkänslan är ju att det är betydligt fler familjegrupper än senaste inventeringen visade. Dessutom finns ju alla hanar och ungdjur som går själva och söker runt mellan bergen för att hitta ett område som passar. De är säkert minst 15 stycken.
Inventeringen avslutas den sista februari nästa år och då hoppas spårarna och besiktningsmännen att man ska ha bättre koll på lodjursstammen i Skaraborg.