Nästan 70 år efter andra världskrigets slut är hot och förföljelse mot romer och judar fortfarande ett samhällsproblem. Birgitta Jorlind Jonsson hoppas att hennes utställning om Anne Frank kan bli ett verktyg att lyfta frågan till diskussion.
– Min förhoppning är att det ska bli en vandringsutställning som kan kopplas till föredrag och musik, säger hon.
Birgitta Jorlind Jonsson är född och uppvuxen i Skara, men bor numera i Mölnlycke. Utställningen på Bladhska galleriet blir hennes första i Skara.
På senare år har hon allt mer börjat arbeta utifrån ett tema, gärna med historisk koppling. Tidigare har hon gjort en utställning om bunkrar från andra världskriget.
– Det har blivit så, jag är intresserad av historia, förklarar Birgitta Jorlind Jonsson.
I utställningen, som har vernissage på lördag, visas målningar och skulpturer i olika tekniker och material. De flesta målningarna skildrar Anne Franks barndom. Det är glada bilder på en leende Anne Frank, men som alla har ett rött stråk i sig.
– Det röda ska påminna om hennes livsöde, samtidigt som jag vill att målningarna ska vara livsbejakande. Anne Frank var en levnadsglad person.
Ingången till gårdshuset Anne Frank gömde sig i skildras i en blästrad glasbild. En stor oljemålning visar trappan upp till vinden. Perioden Anne gömde sig skildras i tre bildcollage. De olika uttrycken gör utställningen levande och varierad.
Utställningen arrangeras av Skara konstförening och pågår 20 september till 5 oktober.