På tisdagskvällen var det nystart i Vara för det dopningsförebyggande arbetet inom Dopningsfritt Skaraborg. Träningsanläggningarna i kommunen bjöds in till Vara folkhögskolas lokaler för att läsa sig mer om anabola steroider och hur man kan arbeta förebyggande.
Dopningsfritt Skaraborg är ett samarbete mellan Skaraborgs alla kommuner, drygt 50 träningsanläggningar, polisen och folkhälsoenheten. Kvällens gäster Bengt Nilsson och Sara Ljungdahl är på sina sätt navet i samarbetet.
Bengt Nilsson är drogförebyggande samordnare i Falköping och initiativtagare till Dopningsfritt Skaraborg som inleddes i Falköping. Han har tillsammans med jurist gjort ett avtal som gym kan använda sig av om de misstänker att en medlem dopar sig och kan fara illa.
Om gymmen har som krav att alla medlemmar ska skriva under avtalet om att vara dopningsfri kan de testa sina medlemmar vid misstankar om dopning.
– Om man som gymägare anar att en medlem använder dopningspreparat kan man anmoda personen att lämna ett urinprov inom tio dagar, förklarar Bengt Nilsson.
I Dopningsfritts Skaraborgs arbete ingår också utbildning, vilket var precis det som gymägare och gyminstruktörer fick denna kväll. Sara Ljungdahl är ST-läkare på en av vårdcentralerna i Falköping och har specialkunskaper inom dopning. Hon berättade om anabola androgena steroider, vilket är det vanligaste inom doping i gymvärlden.
– Anabola steroider är ett växande problem på gymmen, men det kan vara svårt att se att en person använder det, även för läkare. Man kan inte se att någon använder anabola, det är viktigt att ha i minnet, säger Sara Ljungdahl.
Ett typiskt tecken, förutom att en person ökar mycket i muskelmassa på kort tid, är stor tjurnacke. Värre biverkningar är infertilitet, förstörda leder och muskler samt hjärtproblem.