Förvaltningsrätten har prövat om upphandling har skett enligt grundläggande principer i lagen om offentlig upphandling (LOU). Det gäller till exempel att leverantörer ska behandlas på ett likvärdigt och icke-diskriminerande sätt. Det ska också vara lätt att jämföra inkomna anbud utifrån krav som ställts i anbudsförfrågan.
Anbudsförfrågan från Vara Bostäder saknar uppgift om hur viktigt olika ställda krav är, vilket av förvaltningsdomstolen uppfattas som brister i tydlighet och förutsebarhet.
Femtusen mer
Förutsättningarna får inte ändras efter att anbuden har inkommit, vilket har skett i den aktuella upphandlingen.
Vara Bostäder tilldelade totalentreprenaden till Vara Entreprenad, som var 5 000 kronor dyrare än Vara Entreprenad, som vill ha 6 miljoner 574 tusen för uppförandet av radhusen. Vara Entreprenad har dock angett en icke prissatt reservation i sitt anbud.
Ivehag påpekar i sitt överklagande att bygget av radhusen kan bli betydligt dyrare än vad Vara Entreprenad uppgett i sitt anbud. Därmed anser Ivehag att hans byggnadsfirma borde ha fått entreprenaden, eftersom den lämnat det lägsta anbudet och säger sig ha följt rambeskrivningen.
Ska göras om
Vara Bostäder å sin sida menar att Vara Entreprenads anbud är mer fördelaktigt på grund av val av tjockare isolering som ger minskade driftkostnader, som anses vara väsentligt både för ägare och hyresgäst.
Förvaltningsrätten konstaterar att skillnader i anbuden beror på brister i förfrågningsunderlaget och förordar att upphandlingen ska göras om.