Tidigare har hyresavtalen för verkstadshallar varit kortare och knutna till tågoperatörerna. Västtrafik har tillgång till två verkstadshallar i Göteborg och nu alltså under lång tid även tillgång till hallen i Falköping.
– Falköping ligger bra till i regionen, säger Jarl Samuelsson.
Enligt Jarl Samuelsson är det viktigt för Västtrafik att försäkra sig om att ha tillgång till lokaler för service och reparation av deras fordonsflotta.
– Vi äger 102 tåg. Sista åren har vi ökat med 22 pendeltåg och tolv regionaltåg. När vi nu köpt så många tåg har vi ett stort ansvar för att hålla en bra standard, säger Jarl Samuelsson.
Tågresor ska öka
Enligt en tågstrategi som tagits fram för Västra Götaland ska tågresandet bli tre gånger så stort mellan åren 2006 och 2035.
– Vi ligger bra till, om det fortsätter att öka som nu är det fördubblat till 2020, säger Jarl Samuelsson.
Att ha tillgång till verkstäder är viktigt inte minst när Västlänken byggs. Bygget av pendeltågstunneln under centrala Göteborg för 20 miljarder kronor beräknas starta 2017 eller 2018 och den ska vara i trafik 2026.
Ny upphandling
En upphandling görs nu av vilken operatör som ska köra tågen efter 2015. Västtrafik kommer att ge tillgång till de två hallarna i Göteborg och hallen i Falköping och det blir sedan upp till operatörerna hur de vill nyttja verkstäderna.
I dag servas pendeltågen X61 i Falköping, vilket i dag bara går att göra i den ena Göteborgshallen, men det finns tankar om att bygga ut den andra Göteborgshallen så att även den kan serva pendeltågen. En möjlighet är att regionaltåg, som har nattuppställning i Falköping och Skövde, i större utsträckning servas hos BS verkstäder framöver.
Fler projekt
För BS verkstäder innebär det långa avtalet en trygghet.
– Investeringen är säkrad. Detta ger långsiktig trygghet, säger Fritiof Schiller, vd BS verkstäder.
En ny detaljplan har tidigare i år antagits för området där BS verkstäder ligger, som ger möjlighet att förlänga den nya hallen och även att uppföra en helt ny verkstadshall. Det finns inga beslut om att sätta spaden i marken för dessa projekt, men möjligheter finns att bygga för att till exempel kunna städa i tåg, ge yttre fordonsvård, avisa tåg på vintern eller svarva hjulaxlar.
– Falköping har ett bra försprång här. Det krävs arton månader från beslut till etablering, vilket är blixtsnabbt i dessa sammanhang, säger Fritiof Schiller.