Mikael Tarstedt är uppvuxen i Skövde, bor numer i Karlstad och är överläkare på hudkliniken i Karlskoga. Hans intresse för hudcancer har gett honom en unik chans att använda metoden "nevisense".
– Nevi betyder leverfläck och sense känna, så det förklarar ju metoden ganska bra, säger Mikael.
Nevisense är skapat av det svenska företaget SciBase, som forskat länge inom området. Metoden fungerar som ett komplement vid undersökning av de hudfläckar som ligger i gråzonen och är därmed ett sätt att förhindra onödiga operationer.
– Först kollar man med handmikroskop, och då kan man urskilja de flesta ofarliga fläckarna från de skadliga. Så har man gjort länge, konstaterar Mikael och forstätter. Men det finns ibland fläckar som hamnar i en sorts gråzon då man inte säkert vet om de är farliga eller inte. Då kan man, med hjälp av Nevisense, få stöd om ett ingrepp är nödvändigt eller inte.
Mikael tycker själv att det är en mycket bra metod och har fått bra respons från patienter.
– De tycker den är jättebra. Man undviker onödiga ingrepp och ärr.
Däremot är inte utvecklingen över och Mikael tycker att man ska fortsätta forska.
– Metoden behöver förfinas ytterligare. Den är 97 % träffsäker, men man missar ju ändå i vissa fall.
Framöver kommer fler och fler att använda sig av det nya hjälpmedlet och en del är redan igång.
– Genom att vara först med att använda metoden, kan andra använda sig av oss som referensklinik.
Det är bra att man blivit ännu säkrare på att hitta och bli av med cancerfläckar, men det bästa vore givetvis om man slapp dem helt.
– Man ska sola med måtta, och mellan 11-14 på dagen är det extra viktigt att skydda huden med plagg, annars solskyddskräm. Det är viktigt att man inte bränner sig. Förutom det ska man vara uppmärksam på sina fläckar. Om de växer, blir oregelbundna i färg och form eller blöder ska man kolla upp det.
När det gäller solandet är Mikael däremot noggrann med att påpeka att man inte ska undvika den helt.
– Solen är viktig och man behöver få solljus. Jag själv är ute i solen, såklart. Men man behöver inte pressa i timme efter timme.
Mikael har jobbat inom hudvården i tjugo år och kommer att fortsätta sitt arbete på hudkliniken i Karlskoga.