Som en del i sin framtidsturné för Skaraborg bland annat med levande landsbygd samlade Skaraborgs riksdagsledamot, Cecilia Widegren (M) tillsammans med Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg in till fika och samtal hos Anne Larsen, Värsås, Skövde tillsammans med representanter från Skaraborgs grisproducenter, för att diskutera den framtida grisproduktionen.
På plats fanns även grisproducenterna Inge Jonsson, Naum, Kristina Johansson, Edsvära, Lena Nylöf Svantesson, Tun, och Malin Brättemark, Vara.
Vid köksbordet hemma hos Anne var alla rörande överens att Sverige och Skaraborg har en unik djurhushållning.
– Sverige är bäst i världen när det gäller grisproduktion med världens bästa djuromsorg. Med en väldigt låg antibiotikaanvändning och salmonellafrihet är den svenska grisproduktionen unik, säger Cecilia Widegren (M) och tillägger att den svenska grisbranschen måste vårdas.
En viktig fråga som därför diskuterades är ambitionen att lyfta den svenska grisens mervärden i en allt tuffare internationell konkurrens.
– Mat och livsmedel är grunden för vår överlevnad och framtidsutveckling. Lika villkor för en viktigt konkurrensutsatt grön näring är därför helt avgörande. En fjärdedel av svensk livsmedelsproduktion och förädling finns i Västsverige och Skaraborg. Alliansregeringen fortsätter att stärka förutsättningarna för fler att kunna verka, leva, bo och utveckla gröna näringar och produktionsjordbruk, säger Widegren (M).
Flera av grisproducenterna vittnade också om svårigheterna med att få ekonomin att gå ihop och allt pappersarbete.
– Jordbrukets konkurrenskraft och levande landsbygd är viktiga framtidsfrågor, säger Widegren (M) som betonar att alliansregeringen fortsätter att göra det enklare, mer konkurrenskraftigt och underlätta för lantbrukare. Hon nämner som exempel suggpengen, sänkt slakteriavgift och avskaffad handelsgödselskatt. Alliansregeringen har dessutom gjort det betydligt lättare att anställa personal, tillägger Cecilia (M).
På fråga från Widegren (M), medgav Malin Brättemark, Vara, att alliansregeringens åtgärder mot regelförenkling hade fått effekt. Särskilt välkommet var också investeringsstödet på 2,5 miljarder kronor som delas ut till lantbrukare.
– Det är även viktigt att Sverige är en pådrivande kraft för att reformera EU:s jordbrukspolitik och göra den än mer konkurrenskraftig. Vi har fortsatt mer att göra för att förbättra den, men vi vill fortsatt utveckla svensk livsmedelsproduktion, avslutar Widegren (M).