Svenskarnas second hand-intresse är stort året om, men kanske når det sin kulmen nu under sommaren när små tillfälliga loppisar poppar upp längs vilken slingrig landsväg som helst.
Gamla lampor från 50- och 60-talen står högt i kurs, men frågan är hur medvetna konsumenter vi är i vår iver efter att göra ett riktigt bra fynd?
Enligt rapporten ”De lömska sommarfynden”, som nyligen släpptes av EIO (Elektriska Installatörsorganisationen) är fyra av tio loppislampor farliga.
EIO har undersökt 455 lampor och bara 59 procent uppfyllde samtliga kriterier för att lampan ska vara säker. 41 procent hade minst en allvarlig brist.
El är färskvara
– Vi har gjort en checklista med fyra punkter (se faktaruta, red. anm.) som man bör titta på om man står där och undrar om man vågar köpa eller inte. Ser allting bra ut har man förmodligen ett säkert sommarfynd i sin hand. Men är man det minsta osäker är det bättre att lämna in lampan för en koll hos en expert, än att chansa. Det kan få allvarliga konsekvenser – i värsta scenariot kan du få en rejäl elchock och vill det sig riktigt illa kan det börja brinna, säger Monica Berling, kommunikationschef på EIO.
El är en färskvara sägs det i rapporten. Är det då alls lämpligt att handla lampor begagnat?
– Ja, det är det. Vi vill absolut inte vara emot att man återanvänder saker genom att handla på loppis, det är fantastiskt bra. Vi vill tvärtom uppmuntra till att göra det, men att göra det säkert genom att vara en medveten konsument.
”Kollar sladden”
Karin Staberg, som driver bloggen Fröken Retro, är en trogen loppisbesökare och handlar ofta och gärna just lampor.
– Jag tror att jag har en lampa hemma som är köpt på Ikea, resten är från loppis eller Blocket. Vi har turen att bo i ett gammalt hus med ojordade kontakter, så alla gamla lampor passar där.
Hur noga kollar du att lamporna är okej?
– Jag skulle till exempel aldrig köpa en lampa med en trasig sladd, jag drar alltid med handen över hela sladden för att kontrollera.
Att reparera en äldre lampa behöver inte kosta särskilt mycket.
– För en vanlig lampfot kostar det runt en hundralapp att få ny sladd och lamphållare. En kristallkrona däremot kostar förstås betydligt mer, men vid enklare arbeten är det faktiskt inte överdrivet dyrt, säger Angelica Linderum, delägare till Lampladan.
Får ni in många begagnade lampor?
– Ja, faktiskt. Och det är bra. Man ska vara väldigt noga med el, det är inte vem som helst som ska hålla på och trixa med det.