Just nu pågår finslipningen av Trafikverkets tågplan 2015, som bestämmer hur och när tågen ska gå på bland annat Västra stambanan.
Ett första arbetsförslag läggs 4 juni och i år finns fler pusselbitar att hålla reda på än tidigare.
– Vi kan ju inte köra två tåg på varandra, konstaterar Jonas Westlund, chef försäljning på Trafikverket.
SJ gör i dag 32 dagliga stopp i Skövde, utrymmet för nya stopp är begränsat.
– Vi gör en bedömning utifrån samhällsnytta, om det skulle vara så att aktörerna inte kan anpassa sig.
– Så har vi gjort tidigare, när exempelvis fler snabbtåg har satts i på banan. Då har regiontågen förändrats.
Sjunde juli går ett formellt förslag ut på remiss, för att klubbas i september. Då bestäms vilka tågavgångar som gäller 2015.
Tio avgångar
SJ får ny konkurrens på linjen Stockholm–Göteborg. Först ut att ansöka om plats var Citytåg, som nu däremot backat från sina planer på att trafikera banan med äldre tåg från 1960-talet. Istället har man sålt sin rätt till plats till Skandinaviska Jernbanor, som redan idag trafikerar med det så kallade Blå tåget.
Anledningen till förändringen uppges vara att en fjärde aktör kommit in på banan: Hongkong-ägda MTR som ansökt om tio avgångar i vardera riktningen.
Redan i årets tågplan hade bolaget plats på banan, men då för tågstopp i Falköping.
18 stopp
Sedan dess har SJ aviserat planer på att dra in sju stopp i Skövde för att minska körtiden mellan landets två största städer. MTR var snabbt framme och plockade upp manteln, och ansöker om sammanlagt 18 stopp i Skövde.
– Skövde är en viktig knutpunkt, det är en matningsort från bland annat Jönköping, motiverar Mikael Hallberg, kommersiell chef för MTR.
Skövde kommun välkomnar konkurrensen, men ser ett stort aber.
- Enkel resa tar det 20 minuter längre tid till Stockholm eller Göteborg. Pendlar du innebär det 40 minuter per dag. Därför vill vi övertala SJ att behålla dagens avgångar.
Lägre priser
MTR kör i dag tunnelbanan i Stockholm. Genom en beställning av sex nya tåg, en investering på 700 miljoner kronor, är avsikten att konkurrera också på järnväg.
Vad finns det för fördelar med konkurrens?
– Det kommer att leda till ett lägre pris, är Hallberg övertygad om.
Färre förseningar?
– Där är vi ju i händerna på andra aktörer. Men de tåg vi köper in har använts i Norge, och där är de nöjda. De har i alla fall inga problem med klimatet.