Listor som manade till namninsamling om folkomröstning om Kungsbroskolans vara eller inte vara placerades ut på en rad olika ställen i Tidaholm. Tanken var att överlämna dem vid förra veckans kommunfullmäktige, men då upptäcktes att en lista var borttagen.
Beklagar
Det visade sig vara efter direktiv från kommunen som namnlistan på Tidaholms Museum hade tagits bort. Men kommunikationen brast – och listan slängdes. Det är något som kommunalrådet Anna-Karin Skatt beklagar.
– Den borde ha lämnats över till initiativtagarna. Tyvärr gjordes inte det utan listan slängdes, säger hon och framhåller att det inte handlar om någon enskild tjänsteman utan en ren kommunikationsmiss mellan flera.
Från kommunens sida ber man om ursäkt och framhåller att det som hänt är väldigt olyckligt.
Måste övervakas
Men hur skulle kommunen ha agerat? Juristen Helena Linde från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, säger:
– Vill man inte ha politiska yttranden eller uttryck i kommunala lokaler så är det helt möjligt att göra ett sån't ställningstagande – så länge man är konsekvent.
Hon anser att det kan vara en klok hållning att endast låta ren samhällsinformation synas.
När det kommer till namninsamlingen om folkomröstning höjer Helena Linde dock ett finger. Enligt henne måste de ansvariga för listorna bevaka vilka som skriver på, så att det inte råder några tvivel om att det är "riktiga" personer som skrivit på, att de är folkbokförda i kommunen, att deras namnteckningar går att utläsa och så vidare.
– Listor som ligger helt lösa är inte väl ägnade att använda, menar hon.
Hon anser inte heller att det är en arbetsuppgift för kommunens anställda att övervaka hur listorna skrivs på.
– Det ska inte ligga på en kommunanställd att samla in protester mot sin egen arbetsgivare. Dock finns inga hinder för dem själva att skriva på om de vill, säger hon.
Dubbelkollade
Annica Snäll är engagerad i namninsamlingen för Kungsbroskolan. Hon berättar att hon tog kontakt med SKL och Valmyndigheten för att ta reda på vad som krävs för att det ska gå rätt till.
Därför är namnlistorna försedda med plats för datum, namnunderskrift, namnförtydligande, adress och personnummer.
– Vi ville verkligen att det skulle bli korrekt, säger hon och tillägger att det på Valmyndighetens hemsida inte framgår huruvida listorna måste övervakas.
Ett nytt försök att lämna över namnlistorna ska göras – i helgen hade cirka 600 personer skrivit på. För att få till stånd en folkomröstning krävs att man når upp till 10 procent av de röstberättigade över 18 år.
Efter det som hänt kommer Tidaholms kommun dock att förtydliga vad som gäller.
– Det finns ingen policy skriven, men vi måste ju få det på pränt. Den linje vi kommer välja är att inte göra plats för namninsamlingar i kommunens lokaler, avslutar Anna-Karin Skatt.