Knäck & Bräck har redan gjort en imponerande resa som började 2008 när Annalena Brage ensam stod i bakstugan. I dag sysselsätter företaget fem personer och de senaste siffrorna visar på en omsättning på 3,2 miljoner kronor.
– Vi befinner oss i ett tillväxtskede och nu gör vi en satsning på att öka vår export, säger Annalena Brage som äger Knäck & Bräck tillsammans med Niclas Geidvall, Anders Winlöf och Rune Tedfors.
Redan nu har Östra Tunhemsföretaget nosat en del på utlandsmarknaden och har lyckats ta sig in på flera prestigefyllda adresser med sina produkter.
När Harrods i London hade en svensk satsning fanns det västgötska knäcket i hyllorna och i dag säljs produkterna också på finländska Stockmans och på Globus i Schweiz.
Exportstipendium
I hård konkurrens har företaget nu utsetts av Business Sweden till en av årets livsmedelsstipendiater, i gott sällskap av bland andra Mackmyra och Lohmanders. Stipendiet innebär att företaget under en tvåårsperiod får tillgång till konsulttjänster till ett värde av 140 000 kronor, och dessutom får coachning av en regional exportrådgivare.
Tre fokusområden
Det är en unik möjlighet att ta sig in på nya marknader, vilket kan vara en utmaning. Exportsatsningen innebär att Annalena Brages roll i företaget får alltmer fokus på exportförsäljning och marknadsföring. Som stipendiat förbinder man sig att lägga minst 400 arbetstimmar på exportförsäljning.
– Vi kommer att satsa på tre områden: Finland, Schweiz och Norge där vi tror att det finns stora möjligheter. Det här ska bli jättespännande, säger Annalena Brage som redan om ett par veckor har ett möte inbokat i Stockholm för att lägga upp ramarna för en marknadsundersökning i grannlandet.
Att det finns ett intresse för produkterna i utlandet vet man redan av tidigare erfarenheter, och eftersom knäckebrödet har lång hållbarhet och inte kräver kylförvaring är det särskilt lämpligt för export, framhåller Annalena Brage.
Fortsatt tillväxt
Målet på lite längre sikt är att minst 50 procent av produktionen ska gå på export, och att företaget ska fortsätta att växa vilket i förlängningen också betyder fler arbetstillfällen.
– Om ett år skulle jag gärna se att vi var tio anställda här i Östra Tunhem, säger Annalena Brage.