Krami är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Skövde kommun och Kriminalvården.
Syftet är att hjälpa personer med kriminell bakgrund att få ett vanligt jobb eller att börja utbilda sig.
För ett år sedan inleddes samarbetet i en lokal i Skövde och under den tiden har 15 unga män fått hjälp. De flesta av deltagarna mellan 20 år till 30 år som har begått brott och har avtjänat sina straff.
Långt från jobb
– Det är personer som inte tas på allvar på arbetsmarknaden, säger Saeed Ardané, socialchef i Skövde.
De kanske alrig haft ett jobb och tror inte ens själva att de skulle kunna få ett jobb
Därför är det ett mycket bra resultat att deltagarna under de första året har tre har fått jobb och sju går i olika former av utbildning.
– Det har gått så bra att nu bjuder vi in hela Skaraborg, säger Saeed Ardané.
Det nära samarbetet med de tre myndigheterna ger en helhetssyn på deltagarna och där varje individ kan få en anpassad hjälp.
– Deltagarna har en svag ställning på arbetsmarknaden och arbetsgivarna är skeptiska mot personer med kriminell bakgrund, konstaterar Ann-Sofie Brohm från Arbetsförmedlingen.
Krami försöker få arbetsgivare att våga ge en chans till personer som vill byta livsstil.
– Och det finns företag som tar ett socialt ansvar, säger Saeed Ardané.
Att delta i Krami är helt frivilligt och för deltagarna är det under inledningen en daglig verksamhet. Då ska de bland annat lära sig att det finns tider att passa och hur rutiner fungerarpå en arbetsplats.
Svårt med tider
– Tiden – det är en träningssak, förklarar Alf Ringhage vid kriminalvården och berättar att många har haft svårt att förstå att de måste komma och komma i tid delta varje dag.
Kriminalvårdschef Ingrid Norberg förklarar att det räcker med att Krami lyckas få några tidigare kriminella tillbaka till jobb och ett vanligt liv för att det ska vara samhällsekonomiskt lönsamt att driva verksamheten