Stina och Kajsa sparar sina födelsedags- och julklappspengar och använder dem om de vill köpa något särskilt.
– Jag har haft en spargris. Den öppnade vi för några veckor sedan, säger Stina.
Barnen har också varsitt sparkonto på bank, och fondsparande.
Stina räknar hon upp namnen på klasskamrater som hon vet får veckopeng. Hon skulle gärna vilja ha veckopeng och snart är det nog dags för henne också.
– Vi har varit på gång flera gånger, men då ska man förtjäna det. Det är lite det som jag är uppvuxen med, säger mamma Jenny Söderholm och får medhåll av sin sambo.
– Jag tycker det, säger Benny. Sedan kan man väl tycka att barnen ska hjälpa till ändå ...
Båda tycker att det är lagom att få veckopeng eller månadspeng när man har uppnått en ålder då man kan fatta egna beslut om pengar.
Stina fyller elva år i höst och lillasyster Kajsa blir sju under våren.
– Vi börjar mer och mer diskutera pengars värde, säger Jenny Söderholm.
Om barnen vill ha något i en affär kan Jenny eller Benny lägga ut och så får Stina och Kajsa ta av sina egna pengar ur plånboken när de kommer hem. Föräldrarna tror också att det är bra om barnen själva får räcka över pengarna och ta emot växeln, så som när glassbilen kom nyligen. Eftersom det redan fanns glass i huset, men barnen ändå blev sugna, fick de ta av sina egna pengar. Det ger en medvetenhet om pengars värde, tror Jenny och Benny.
– Det är enda sättet att lära sig, säger Jenny.
Samtidigt är det faktiskt ganska sällan som Stina och Kajsa köper något själva.
– De är såpass små och har inga utgifter, säger pappa Benny.
– Det är inte lika mycket så att man går och köper sitt eget godis och en tidning för veckopengen som förr. Nu köper man istället en stor godispåse till hela familjen när man handlar, säger Jenny.
Hon tror också att dagens barnfamiljer kanske har fler utgifter för barnen än förr. Olika aktiviteter, mobiltelefoner och liknande kostar pengar.
– Jag vet inte hur andra familjer gör, men jag har fått uppfattningen att det inte är så vanligt med veckopeng, säger Jenny.
I familjen Söderholm/Svensson känns det fortfarande avlägset att barnen skulle ha en egen, större summa pengar att röra sig med varje månad, för klädinköp och liknande.
– Då måste de ha uppnått en större ekonomisk medvetenhet. Jag skulle tippa på att 15, 16 år är lagom, funderar Benny.
Både Jenny och Benny hade veckopeng eller månadspeng som barn och Jenny minns sin Kalle Anka-sparbössa från Skaraborgsbanken. Fem kronor i veckan var hennes första veckopeng.
– Jag tror att jag fick månadspeng direkt, 40 kronor. Sedan sålde jag tidningar för att dryga ut. Jag var rik! säger Benny med ett skratt.