Det miljöpartistiska språkröret gjorde en Skaraborgsturné och hade besökt Skövde och Lidköping innan han anlände till Skara. För några månader sedan besökte Gustav Fridolin Katedralskolan, nu blev det Stureplan. Det blev ett snabbt besök, för han skulle också hinna med Falköping innan dagen var till ända.
Gustav Fridolin fick först en snabb rundtur genom verksamheten på Stureplans fem våningar av chefen Pierre Fahlström. Han fick se alla rum, vinklar och vrår i ungdomshuset. Han fick till och med en sång av MOP-elevern Julia Olausson som satt och spelade i ett av uppehållsrummen.
– Det blir en snabbversion av Stureplan och ett smärre träningspass, sade Pierre Falhlström, när han sprang i trapporna med Fridolin efter sig.
Gustav Fridolin var imponerad av satsningen på ungdomarna som gjorts i Skara.
– Det är roligt att man kan erbjuda avgiftsfri tillgång till kreativa aktiviteter för ungdomar. Det är viktigt när allt fler aktiviteter kostar.
Sedan följde en snabb träff med skolfolk som elever, lärare, rektorer och skolpolitiker. Dels pratade Gustav Fridolin om skolans roll i samhället och dels så fick han svara på frågor från lärarfacken.
– De tre största utmaningarna inom skolan är få fler att bli lärare, att de som är lärare vill stanna inom yrket och att få en jämlik skola. Vi måste rekrytera fler lärare för att kunna öka lärartätheten och hur mycket böcker en elevs föräldrar har i bokhyllan ska inte vara avgörande, säger Gustav Fridolin.
SkLT hann också med att ställa några aktuella skolfrågor till politikern med skolan som hjärtefråga.
Du säger att lärartäthet är viktigt - hur viktigt är byggnaden som undervisningen bedrivs i? Spelar det någon roll om det är en gammal eller nybyggd skola?
– Det är viktigt att ha en bra arbetsmiljö, alla elever har rätt till det. Många skolor är gamla eller byggda under milonprogrammet och har inte rustats upp på ett bra sätt. En bra arbetsmiljö gör det lättare för elever att koncentrera sig på skolarbetet, säger Gustav Fridolin.
Katedralskolan hotas av hård konkurrens om eleverna - hur ser du på den ökade konkurrensen bland gymnasieskolor?
– Jag tycker inte att skolverksamhet ska vara något som man tjänar pengar på. De som driver gymnasieverksamhet ska göra det av intresse för eleverna och pedagogik. De aktörer som inte gör det ska inte få vara kvar i skolans värld.