Han ser ut som de flesta it-tekniker – med snudd på några detaljer. Fingrarna pryds av döskalleringar, runt handlederna sitter läderarmband och håret har det klassiska "punkspretet".
När han inte står på scen med Asta Kask jobbar Bonni "Bonta" Pontén som systemtekniker på telekomavdelningen på kommunägda Vänerenergi i Mariestad. Företaget förser Mariestads och Törebodas kommuner samt ett 60-tal företag med lösningar inom telefoni och internet.
Självständigt jobb
Hur mycket punk är det här jobbet?
– Pratar man om den destruktiva punken, som innebar att leva hårt och dö ung är det inte så punkigt, men om man tar den andra sidan av punken, att kanalisera det negativa till något positivt, så är det det. Få jobb är så här självständiga, vi påverkar många människor och företaget står för andra värden genom att det är kommunägt. Vi finns nära aktörerna och det känns bra, säger Bonni Pontén.
Varken han eller de andra i Asta Kask har tvekat på att de ska ha vanliga jobb. Micke Blomqvist jobbar i familjens byggfirma, Magnus "Ernie" Hörnell är it-tekniker och David "Dadde" Stark är tatuerare. Men det har inte saknats tillfällen att tjäna pengar.
– Vi har konsekvent tackat nej till reklamerbjudanden, en del ganska feta. Vi bestämde tidigt att aldrig leva på musiken. För mig var musiken en grej som gav mig anledning att existera, att lämna ett avtryck. Att göra det till sitt levebröd skulle vara som att sälja aktierna till det viktigaste du har. Det är därför du har så mycket missbruk i branschen. Du bygger en tillvaro som inte är verklig. Du blir "sångaren i Asta Kask". Jag gör det här för att det är kul, menar Bonni Pontén och tillägger:
– Asta Kask ska alltid ha råd att be vem som helst att dra åt helvete.
Pekade finger
Det var just därför som punkbandet, som har sina rötter i norra Skaraborg, la av när det gick som bäst. Sommaren 1986 lämnade de musiken med albumet Aldrig en LP – något som sades vara tecknet på att man "sålt sig". Så Asta Kask pekade finger åt alla, inklusive sig själva, genom att göra en LP och sedan lägga ner bandet.
Men det bidrog också till Asta Kasks kultstatus. Genom åren har bandet gjort spelningar dit fansen vallfärdat. 2003 återuppstod de i samband med att punkscenen 25-årsjubilerade med en konsert i Göteborg.
– Det hade funnits ett konstant tryck på att vi skulle återförenas, så vi passade på att göra en turné också. Den pågår än, konstaterar Bonni Pontén.
Fullt ös
Det har blivit spelningar både i Sverige och utomlands, bland annat tre vändor till Japan och en till USA. På fredag spelar de i Skövde för första gången på fyra år. Då är Asta Kask huvudnumret på punkfestivalen på Valhall.
– Vi tar inte oss själva för givna. Vi kan lova att kommer det 20 pers så får de exakt samma spelning som det stått 2 000 framför scen.