De två företagsutvecklarna från Skövde var inbjudna att delta i Global Entrepreneurship Congress som i år arrangerades i Moskva den 17 till 20 mars. 3 000 företagare från 156 länder var samlade för att nätverka, ta del av förläsningar och paneldebatter med framgångsrika entreprenörer och lagstiftare från hela världen.
Kongressen beskrivs som mycket givande med många spännande föreläsare, duktiga entreprenörer som kunde dela med sig av sina erfarenheter, bland andra Peter Vesterbacka, Rovio Entertainment, som skapat av succédatorspelet Angry Birds. De fick också lyssna till Shahar Waiser, en kvinnlig bilhandlare i Bangladesh som efter många års påtryckningar fick loss statliga pengar för att hjälpa unga kvinnor att starta företag. Det resulterade i 7 000 nya företag, som i sin tur gett 60 000 nya jobb.
Skillnaderna i att driva företag beroende på vilket land man verkar i blev tydlig.
– I jämförelse är förutsättningarna att driva företag och växla upp sina idéer i Sverige mycket goda, säger Tobias Björck.
Hög säkerhetsnivå
En aning oro hade de två Skövdeföretagarna känt inför resan med tanke på det spända läget mellan Ryssland och Ukraina.
– Det kändes skönt att åka därifrån, men fortfarande kan jag känna ett obehag, som hänger sig kvar, säger Johan Svensson.
Deltagandet i kongresshallen Manegen, som ligger vid Kreml, var omgärdat med rigorösa säkerhetskontroller i nivå med flygplatsernas. Pass kontrollerades och besökarna skannades med detektor.
Det var kameror överallt. Vid ett tillfälle upptäckte Johan hur Tobias blev filmad medan han talade i telefon. Vid ett annat tillfälle stod de och pratade med en finsk investerare om läget i Ryssland och Putins agerande. Helt plötsligt kom det en man och bad dem följa med till ett avgränsat utrymme.
– Jag kan säga att pulsen var hög, säger Tobias.
– Vi blev erbjudna att göra ett test, en lögndetektor, som gick ut på att man skulle sitta i en stol som med ett antal censorer var kopplade till en dator. Om vi genomförde testet skulle vi skriva under ett avtal att det genomförts utan hot, eller våld eller andra påtryckningsmedel. Men vi avstod erbjudandet, hade vi gjort det kanske vi hade suttit i arbetsläger nu, säger Tobias med ett leende. Han menar att det de utsattes för var ett tydligt tecken på skrämseltaktik för att människor ska rätta in sig i ledet.
Den 18 mars, mitt under pågående kongress, undertecknade Rysslands president Vladimir Putin avtalet som införlivade Krim med Ryssland. Den här dagen ändrades programmet under kongressen. På Röda torget hölls en stor manifestation till stöd för presidenten.
– Det bussades in tiotusentals människor för att få det att framstå som ryska folket firade. Men när det var slut tömdes hela torget på människor. Inget av firandet kunde ses på restauranger och kaféer. Allt verkade iscensatt, berättar Johan.
Statens öga tycktes finnas överallt. På torget gick renhållningsarbetare som sopade utan att det fanns något att sopa. Här och var stod mörka bilar på tomgång. De inhemska mediernas smutskastning av västvärlden var tydlig och oemotsagd. USA:s president målades upp som barnamördare och England som ett land där människor svälter
– Det är så genomskinligt så man tror att ryska folket borde ifrågasätta det, men icke. Få talar engelska och har därför svårt att ta till sig information från andra håll i världen, säger Johan Svensson.