Med ett IQ på 131 har hon kvalat sig in i Mensa, men vägen dit har varit tuff.
- Det började med att jag gjorde en del kluriga nötter i tidningar. Då fick jag för mig att jag skulle testa vad jag har för IQ. Jag har tidigare misstänkt att jag har lite högre IQ än andra, säger Annelie Karlsson.
Visst var det så. Annelies testresultat visade att hon har ett IQ på 131, vilket betyder att hon har högre IQ än 98 procent av Sveriges befolkning. Annelies resultat nådde även gränsen för att bli medlem i Mensa.
- Jag har varit medlem sedan hösten 2011. Resultatet stärkte verkligen mitt självförtroende. Det förklarar så mycket i mitt liv, berättar hon.
Redan som barn märkte Annelie att hon inte riktigt tänkte som alla andra. Men eftersom hon ville smälta in bland sina kompisar försökte hon att anpassa sig.
- Det går jäkligt fort här inne. Jag kan till exempel byta mellan olika ämnen jättefort och då är det svårt för många att följa med. Jag får sakta ner lite på mitt prat, vilket jag har gjort hela livet.
Eftersom Annelie inte ville sticka ut i skolan så fick hon inte ut så mycket av sin skoltid.
- Skolan är anpassad för de medelbegåvade för att alla ska hänga med. Så det blev väldigt tråkigt för mig. Lärarna sa även att hur jag resonerade kring olika uppgifter var fel, även om svaren var rätt.
Annelie är inte ensam bland Mensas medlemmar om att ha haft det jobbigt under skoltiden.
- Många av oss har blivit bråkiga och kanske till och med hoppat av skolan för att stimuleringen har fattats. Mensa har därför startat Gifted Children Program.
I programmet åker flera av medlemmarna runt till olika skolor och berättar om hur det kan kännas att vara understimulerad i skolbänken.
- Det är inte alltid nödvändigt att behöva hoppa över en klass för att få stimulering, det kan ibland räcka med att få fler uppgifter. Det här är det bästa som vi gör i Mensa.
För att även få ut den sociala biten av medlemskapet har Annelie varit med och dragit igång Mensa-träffar i Skövde.
- Vi försöker att ha en träff varje månad och då är vi ungefär sex personer som träffas. Under en vanlig träff så brukar vi ses för att käka lite och prata. Ibland har vi även spelträffar. Då spelar vi mer strategiska och kluriga spel.
Förutom dessa inplanerade träffar finns det även olika intressegrupper som man kan vara med i.
- Det finns bland annat en singelgrupp som jag är med i och så är jag med i en grupp för dem som är intresserade av fotografering. Jag är väldigt aktiv i Mensa eftersom har hittat ett sammanhang där jag känner mig hemma.
För att mätta Annelies hjärna krävs det mer än bara träffar med Mensa-medlemmar.
- Jag kollar på en del tv-serier, men det måste vara serier som är stimulerande. Jag är bland annat ett stort Doctor Who-fan. Annars så spelar jag en del datorspel, hänger på sociala medier, slukar böcker och läser olika kurser. Jag gillar även att vara kreativ och då fotograferar jag.
Till hösten planerar Annelie att börja studera på heltid.
- Jag ska börja plugga till psykologisk coach på Högskolan i Skövde. Jag är väldigt intresserad av hur hjärnan fungerar och gillar att lösa olika problem. Till slut har jag kommit på vad jag vill bli.
För oss "vanligt intelligenta" kan det vara lätt att bilda förutfattade meningar om dem som är med i Mensa. En vanlig sådan är att hög IQ skulle ge låg EQ, det vill säga låg emotionell intelligens.
- Det stämmer inte. Visst finns det alltid undantag för allting, men jag har träffat många som är oerhört sympatiska.
Det har också hänt att medlemmar har fått felaktiga diagnoser för att förklara deras beteende och rastlöshet.
- Jag har en kompis som till och med har blivit satt i särskola tillsammans med personer med psykiska funktionshinder, bara för att han var så bråkig. Men han och hans mamma lyckades kämpa bort diagnosen i högstadiet och nu läser han ekonomi på universitet.
- När jag hörde hans historia satt jag och grät. Och så säger en del att vi inte har någon empati.
Snart är det dags för Mensas årsträff i Örebro som går av stapeln vid skiftet mellan maj och juni. Något som Annelie verkligen ser fram emot.
- Det är fyra dagar med bland annat föreläsningar, spel och galamiddag. Det brukar komma ungefär 200 personer dit. Det är årets höjdpunkt.
↧
Snabb tankegång hos Annelie
↧