Olika öppettider hos förskolan beroende på driftsform och otydliga kösystem ökar risken att klyftor skapas mellan barn. Det är några av slutsatserna i den nya rapporten ”Skilda världar - en jämförelse mellan kommunalt driven, ideellt driven och bolagsdriven barnomsorg”, som Kommunal presenterar.
- Barnomsorgen idag är en marknad med otydliga ramar, något som äventyrar målet om att alla barn ska ha lika tillgång till barnomsorg av hög kvalitet, säger Tina Dahlström, ordförande för Kommunal avdelning Vänerväst, i ett pressmeddelande.
Vilken driftsform som är vanligast i barnomsorgen ser olika ut i kommunerna i Västra Götaland. Exempelvis har Lidköping i stort sett bara kommunala förskolor, medan var hundrade barn i Falköpings kommun går i en förskola som bedrivs i bolagsform. Och i Hjo går 19 procent av barnen i en förskola som är ideellt driven.
Det gör att barnomsorgen också kan se olika ut i olika kommuner i länet. Rapporten visar till exempel att de kommunala förskolorna ofta har längre öppettider än de fristående förskolorna. Bolagsdrivna förskolor har i genomsnitt tre timmar kortare öppettider i veckan än kommunalt drivna och för ideellt drivna förskolor skiljer sig öppettiderna med fyra timmar i jämförelse med de kommunala förskolorna.
Förskolor får ersättning per barn och inte för hur länge de håller öppet. Rapporten visar att detta skapar incitament för kortare öppettider. Föräldrar som arbetar på obekväma arbetstider och med oflexibla tider riskerar att utestängas från förskolor med kortare öppettider.
I ideellt drivna förskolor lägger över hälften av föräldrarna ned arbete och tid på förskolans drift. Det är mycket ovanligt att föräldrar gör det i kommunalt drivna och i bolagsdrivna förskolor.
Kortare öppettid och föräldrars arbetsinsats frigör resurser som används på olika sätt beroende på om den fristående förskolan drivs av en ideell aktör som till exempel ett kooperativ eller om den drivs av ett bolag. I de ideellt drivna förskolorna verkar de frigjorda resurserna gå in i verksamheten medan de i bolagsdrivna förskolor främst stärker företagets resultat.
Ytterligare en faktor som framkommer är att kösystemen ser olika ut på olika håll i landet och beroende på driftsform, vilket bidrar till att mer aktiva föräldrar kan tjata sig in eller att förskolor kan välja barn ur kön för att få till sig de barn de vill ha – ofta de mindre resurskrävande.
- Politikerna måste ta ett tydligt ansvar för att ge alla barn samma förutsättningar till en väl fungerande förskola. Vi ser att risken är överhängande att vi är på väg att hamna i en situation när klyftor mellan människor befästs redan i förskolan, beroende på vilken driftsform den har och vad den kan erbjuda, säger Tina Dahlström.
Underlag till rapporten är en medlemsundersökning som Kommunal genomförde hösten 2012, en föräldraenkät till 1002 föräldrar med barn i förskola, en kartläggning av de femton största fristående utförarna av barnomsorg samt offentlig statistik och tidigare studier och forskning.