Quantcast
Channel: Skaraborgs Läns Tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12976

Mer ekomjölk från svenska kossor

$
0
0

Med sina 17 kor, är han Falköpings mejeris minsta mjölkleverantör.
– För mig, med min lilla gård, är det faktiskt en bättre ekonomi att ha ekologisk produktion. Även om spannmålen är dyrare och reglerna för djurhållningen noggrannare, så är det ett rejält pristillägg från mejerierna och högre ekonomiska stöd.
Över 1 000 ton mjölk levereras årligen från de svenska mjölkgårdarna. Av dessa är knappt 13 procent ekologisk, vilket är en ökning på 1,5 procent under det senaste året. Men ökningen skulle kunna vara betydligt större – om konsumenterna visade ett större intresse av de ekologiska mejeriprodukterna när de landat i butikerna.



– Problemet för många mejerier är att konsumtionen av den ekologiska mjölken inte ökar. Och så länge konsumtionen inte ökar, kan inte produktionen heller göra det. Ansvaret ligger hos konsumenterna, säger Lis Eriksson, projektledare för Mer mjölk på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
För trots samhällets rådande ekotrender, har marknaden för den ekologiska maten haft det tufft de senaste åren. För drygt två år sedan satte Arla stopp för fler ekomjölkbönder och av Falköpings Mejeri cirka 170 gårdar är knappt ett 15-tal ekologiska.
– Vi har inget uttalat stopp för bönder som vill ställa om sin produktion, men vi måste anpassa inflödet av ekologisk mjölk i förhållande till försäljningen. Jag kan ana att det finns ett större produktionsintresse än marknadsintresse, säger Uno Elofsson, produktionschef på Falköpings Mejeri.
Dock, säger han, ökade efterfrågan på såväl mjölkpulver som konsumtionsmjölk under slutet av förra året och även Arla har kunnat skönja en positiv förändring på mjölkfronten.

Lennart Holmström, marknadsanalytiker på LRF, ser med tillförsikt på den ekologiska mjölkens framtid.
– På sikt tror jag att intresset kommer att ta fart igen och då kommer efterfrågan från mejerierna att öka. Min uppfattning är att det fortfarande är en viss kundkategori som är mer engagerad och mer medveten om vad man köper. Många väljer fortfarande efter prislappen snarare än efter hur det är producerat.
Är den konventionella mjölken sämre?
– Nej, det är absolut inget fel på den. Det handlar mer om vilken inställning man har till hur mat ska produceras, om man vill satsa på mat som är mer hållbart producerad.
Niclas Fällström håller med.
– Pratar du med konsumenter, tycker de att det är jättebra med ekologiskt, men när de sen ska välja mjölk, väljer de den billigare ändå – den ser likadan ut och den smakar likadant. Man tänker i ganska strikt ekonomiska termer. Om människor såg det i ett större sammanhang, skulle man se att ekologiskt är det enda hållbara på sikt.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12976